Halfvarsson slår tillbaka mot Northug: ”Vet ingenting”

RUKA. Petter Northug har kritiserat de svenska herrarna inför världscuppremiären i Ruka. Det får veteranen Calle Halfvarsson att bita ifrån.

– Petter vet ingenting just nu. Det är bara spekulationer från hans håll , säger han.

Efter Leo Johanssons dubbelsuccé i Gällivare var Petter Northug snabbt ute i norska TV2 och sa att det inte kommer att vara kul att vara svensk herråkare i Ruka.

– Jag tror inte att en enda svensk herråkare hade varit topp 15 i den norska premiären, sa Northug.

Det uttalandet får Calle Halfvarsson, som är på plats i ett kylslaget Ruka, att reagera.

– Det han hade nämnt om att ingen svensk åkare skulle vara topp 15 i Norge det är också bara hittepå för jag är ganska övertygad om att Leo hade varit topp 15 i Norge.

”Tufft för svenskarna i många år”

Under premiärhelgen i Ruka saknar Sverige starka namn som Jens Burman, William Poromaa och Oskar Svensson. Något som får Emil Iversen att till viss del hålla med i Northugs kritik om att det kanske inte är så kul att vara svensk i norra Finland den här helgen.

– Det har varit tufft för de svenska herrarna i många år och Jens och Poromaa som är de bästa är ju hemma, säger Iversen och fortsätter:

– Jag vet inte hur det lyckas ha sån otur och trubbel. Det är synd, men säsongen är lång. De får komma tillbaka och sen får de unga bara göra så gott de kan här.

Skiner upp

OS-guldmedaljören på femmil tycker inte att de unga åkarna som nu kommer att få försvara de svenska färgerna ska känna någon press.

– De har inget att förlora, de är inte de som har ansvaret på sig att bära resultatet. Det är inte realistiskt att de ska vara med och slåss om pallplatser här. De får försöka hänga på och få en bra upplevelse. Det är mitt råd till de unga svenska åkarna.

Något som får 22-årige segraren från Gällivare att skina upp.

– Det är kul att höra det. jag tror också att vi måste åka avslappnat och inte tänka att det är en så stor grej.  Utan åka som i Gällivare och gör jag det kan det ändå räcka rätt långt, säger Leo Johansson.

Och Calle Halfvarsson, som har kammat hem tre pallplatser i Ruka genom åren, tycker att det är ganska kul att vara här igen.

– Ja, jag har som sagt många bra minnen härifrån. Petter vet ingenting just nu. Han sitter bara och spekulerar i någon studio eller någonstans. Det är bara spekulationer från hans håll, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.