Stensons blunder när allt avgjordes

Var i delad ledning – slog i vattnet

På väg mot första stora segern på fyra år.

Då sket det sig för Henrik Stenson.

Stjärnan slog i vattnet på hål nummer 16 och sumpade därmed sina chanser.

Henrik Stenson har haft en blytung säsong, missat kvalgräns på kvalgräs och rasat på världsrankningen.

Men i helgen såg trenden ut att brytas.

Den 45-årige världsstjärnan utmanade om segern i Europatourtävlingen D+D Real Czech Masters på Albatross Golf Resort i Prag. Han var i delad ledning med fyra hål kvar att spela. Men på det 16:e hålet – en par-trea – hände det som inte fick hända.

Slog i vattnet

Stensons utslag gick i plurret och katastrofen var ett faktum. Det kostsamma vattenbesöket resulterade i en dubbelbogey och segerchanserna försvann all världens väg.

Johannes Veerman vann på −15, före Sean Crocker och Tapio Pulkkanen på −13. Henrik Stenson och Paul Peterson kom delad fyra på −12.

Snöpligt för ”Iceman”, som var på väg mot sin första stora seger på fyra år. Den senaste stora triumfen kom i augusti 2017 då han vann Wyndham Championship på PGA-touren.

Däremellan – i december 2019 – vann han visserligen Tiger Woods tävling Hero World Challenge, men där bestod startfältet bara av 18 spelare.

Jagar Ryder Cup-plats

Det är, ska sägas, borta i New Jersey som de stora drakarna håller till denna vecka, där PGA-tourens första slutspelstävling The Northern Trust avgörs, men Stenson är inte kvalificerad utan håller till på europeisk mark för att hitta formen och förhoppningvis spela till sig ett ”captains pick” till Ryder Cup.

Lagen tas ut efter nästa veckas tävlingar, så Stenson lär behöva en ny framskjuten placering i Omega European Masters i Schweiz.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.