Sverige utan stjärnorna: ”Kommer bli ett helvete”

Ingen Jonas Jerebko, Jeffery Taylor, Marcus Eriksson eller Christopher Czerapowicz.

Sverige tvingas klara sig utan flera spelare när Slovenien och NBA-stjärnan Luka Doncic kommer på besök.

– Det kommer att bli ett helvete att förbereda den matchplanen, säger förbundskapten Mikko Riipinen.

Jonas Jerebko är avstängd från landslaget efter sin flytt till ryska CSKA Moskva. När Sverige möter Finland och Slovenien i sommarens VM-kval får laget även klara sig utan Jeffery Taylor, Marcus Eriksson och Christopher Czerapowicz. 

– Sista matchen för Jeffery kan bli 24 juni och det är en bit in i vårt läger. Men tanke på de förutsättningarna och den långa säsongen han har haft blir det svårt för honom att komma och prestera och göra sig rättvisa med oss. Till slut var det knappt en fråga utan mer ett konstaterande. 

Kan han bli aktuell i framtiden? 

– Han ställde följdfrågor om nästa läger och när han skulle tänkas kunna vara med. Inga dörrar är stängda, men det blir svårare att få ihop för varje år som går.

Sveriges förbundskapten Mikko Riipinen.
Sveriges förbundskapten Mikko Riipinen.

”Ingen i NBA har lyckats”

Marcus Eriksson är inte tillgänglig på grund av skadeproblem och Czerapowicz har tackat nej på grund av "privata åtaganden".

– Det är inget konstigt med det. Det finns andra saker i livet som är viktigt så han kommer tyvärr inte kunna vara med, säger Riipinen. 

Sverige vann det första kvalmötet mot Finland i vintras och utmanade även Slovenien borta. Men nu är situationen helt annorlunda eftersom båda motståndarna kommer få förstärkning från NBA. Finland kommer ha med Cleveland Cavaliers Lauri Markkannen, men framför allt kommer Dallas Mavericks superstjärna spela för sitt Slovenien, som är rankat fyra i världen.

– Det finns ingen plan för hur man försvarar honom eller hur man kan stoppa honom. Vi kan söka med ljus och lykta för att hitta något magiskt sätt, men om ingen i NBA lyckas så vet jag inte hur vi ska göra det. Det gäller att attackera problemet på andra sätt, säger Riipinen.

Vem får utmaningen att försöka hålla ner siffrorna? 

– Det finns flera alternativ. Det blir nog mer lagförsvar och skifte av olika spelare. Viktor Gaddefors är bra en mot en, men Doncic skadar inte bara en mot en så det är det som är problematiskt. Det kommer att bli ett helvete att förbereda den matchplanen, men det är det vi är här för. Vi vill inte möta Slovenien utan Doncic.

Går det att slå Slovenien med Doncic? 

– Det skulle vara larvigt om jag stod och sa en klyscha om att vi kan slå alla. Större skrällar har hänt, men vi måste fokusera på prestationen.

”Tuff utmaning”

Sverige har två vinster och två förluster i VM-kvalet. För att avancera till det sista gruppspelet måste landslaget sluta topp tre. Alla lag i gruppen har fortfarande chansen att gå vidare.

– I och med situationen att vi saknar en del spelare och de får minst sagt kompetent påfyllning i både Finland och Slovenien blir utmaningen större och tuffare. Samtidigt är det en ännu större chans för oss att göra något riktigt stort och häftigt, oavsett kommer vi lära oss något på vägen, säger Riipinen.

Sverige har tagit ut en stor trupp, men bara tolv spelare ska med i den slutgiltiga uppställningen. 

Sverige möter först Finland på bortaplan den 30 juni och sedan väntar Slovenien hemma 3 juli. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.