Fotografen bakom ”slöjbilden”: Väldigt märkligt!

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Två kända idrottsledare pekar ut en bild som Riksidrottsförbunet, RF, använt för att likna propaganda för militanta organisationer.

Nu berättar fotografen om motivet.

– Det är en prova på-dag med idrott, säger Per Groth.

I efterhand kan man tro att kontroversen handlade om att vissa barn bär slöja. Men kritiken från simförbundets ordförande Ulla Gustavsson och den kända idrottsledaren Lars Liljegren var på en annan nivå.

De hade flera gånger irriterat sig på att barn med huvudduk syntes i Riksidrottsförbundets informationsblad och bildspel. En sak att barnen deltar i det svenska föreningslivet – en annan sak att de finns på foton, ansåg de.

Associerade till terror

– RF visar att de gillar och uppmuntrar hedersförtryck: könsstympning, barnäktenskap, hedersvåld. Det upprör mig, sa Gustavsson.

En bild på två barn som sköt med luftgevär var särskilt stötande, ansåg de. Flickan på fotografiet, som ett distriktsförbund publicerade på sin hemsida, bar lila slöja, vilket fick Liljegren att associera till muslimsk terror.

– En liten flicka med slöja skjuter med tungt vapen. Det är en dålig kombination. Det är förvillande likt en rekryteringsannons, sa han.

RF:s ordförande Björn Eriksson var av en annan åsikt. Så länge idrotten är inkluderande måste det också kunna visas upp, ansåg han, men la till att luftgeväret gjorde att bilden saknade ”fingertoppskänsla”. Ett par timmar efter att Sportbladet pratat med de inblandade togs den bort från Distriktsförbundets hemsida.

”Det verkar märkligt”

Men vad föreställer bilden egentligen? Vilka är barnen som avbildats på ett sådant sätt att hedersordföranden Lars Liljegren drar tankarna till militanta organisationer?

Sportbladet har pratat med fotografen Per Groth. Han berättar om en solig temadag 2016, där ett distrikt bjöd in elitidrottare för att instruera alla besökarna i sina grenar. Det var en lekfull och nyfiken skara som han dokumenterade.

I skenet av de senaste dagarnas uppståndelse vill inte Groth diskutera den stora frågan om barn och slöja. Men sin egen bild berättar han gärna om. Att den skulle väcka anstöt tre år senare kunde han aldrig tro.

– Barnen erbjöds att prova på basket, skytte och flera andra sporter. Det var populärt. Men det verkar märkligt att inte alla tjejer i dagens Sverige skulle få prova just skytte. Och varför skulle inte jag kunna fota det? Det är löjligt, säger fotograf Per Groth.

Bilden på idrottande barnen har fått idrottstoppar att rasa
Foto: Per Groth
Bilden på idrottande barnen har fått idrottstoppar att rasa
Publicerad:

LÄS VIDARE