Frida Hansdotter om sin fysiska förändring

VM Åre 2019: Hansdotter har gått från doldis till guldhopp i hemma-VM

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

VEMDALEN. För tolv år sedan körde hon VM i Åre i en helt annan disciplin.

Sedan dess har Frida Hansdotter gått från doldis till guldhopp och förändrats på många sätt. 

– Jag skrattar när jag ser bilden för jag känner "Gud, vad man inte hade någon aning då", säger 33-åringen.

Det är inte många som får uppleva ett mästerskap på hemmaplan. Frida Hansdotter har snart fått uppleva två. När alpina VM gick i Åre för tolv år sedan var en 21-åring Hansdotter en doldis som körde Super G och "knappt gjorde en intervju". 

Nu är hon den stora stjärnan som alla förväntar sig ska ta en slalommedalj. När mästerskapet 2007 kommer på tal skrattar Hansdotter. 

– Jag skrattar för att jag känner "Gud vad man inte hade någon aning då”, vilken resa man har gjort.

”Måste vara lite smidigare”

Mycket har hänt på tolv år. Tittar man på bilder är den fysiska förändringen mest tydlig. 

– Går man till 07 hade jag ju inte alls den ”fysen” jag har nu. Men då var det lite annorlunda, man tränade annorlunda. Hela världscupen var också lite större. Nu har det kommit carvingskidor och man måste vara lite mer smidig, säger Hansdotter.

Är det en fördel att vara mindre? 

– Jag skulle inte säga att det hjälper att vara liten. Det är bara att kolla på Petra (Vhlova) som är lång. Men då handlade det mycket om råstyrka och man skulle ha stora lår för att kunna bända runt de skidorna och så är det ju inte längre.

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Frida Hansdotter 2007.

”Försöker optimera allt”

Hansdotter fortsätter:

– Man kan inte säga "du kommer att bli bäst på slalom om du ser ut så här" och det är härligt för då har man många fortsättningar att lyckas. Men det kan också vara en frustration. Det skulle vara skönt om någon sa "väg det här, då kommer du orka i nedförsbackar och så vidare". Man försöker ju optimera allt, från fys till kost. Man går igenom mycket i huvudet kan jag säga.

1 av 2 | Foto: ANDREAS HILLERGREN / © Bildbyrån

Vad hände med fartsatsningen? 

– Superkombinationen togs ju bort, eller drogs ner från sex tävlingar till tre och jag kände inte att jag ville lika mycket tid då för jag ville ju bli bäst i världen. 

Hansdotter har tre raka VM-medaljer i slalom, men saknar ett guld. Det hoppas 33-åringen kunna ta i vad som är hennes, förmodligen, sista mästerskap. 

– Det kan mycket väl så. Vi får se om jag fortsätter efter VM. Jag vill inte ha det som Vonn och Svindal där alla ska prata med en om det. Jag vill ju försöka ta medalj och fokusera på det. Hur det blir sedan, det kan jag inte svara på nu. 

ARTIKELN HANDLAR OM