Hemliga spelet bakom landslagsstjärnans VM-form

avPetra Thorén

GELENDZJIK. Ola Toivonen har blivit en succéspelare i VM tack vare landslagsledningens ingripande under våren.

Sportbladet kan nu berätta detaljer om det hemliga spelet i Toulouse för att få anfallaren och mittfältaren Jimmy Durmaz i form till VM.

Men trots Ola Toivonens framgång i VM står den förra klubbtränaren Pascal Dupraz fast vid den syrliga kritiken han riktat mot sin ex-spelare.

Efter segern över Mexiko och biljetten till åttondelsfinalen sätter sig Ola Toivonen ner på planen. Lättad och lycklig. Han har levererat både mål och ett hårt defensivt arbete under gruppspelet. Men det har varit en lång, tung vår med lite speltid i klubblaget och VM-drömmen har hållit humöret vid liv.

Janne Andersson kommer stormandes med flera ledare hack i häl på planen i Jekatrinburg. Anfallaren är den första spelare som förbundskaptenen omfamnar. Ola Toivonen vänder sedan blicken mot Paul Balsom, prestationsmanager i landslaget. Båda gråter.

Efter matchen kommer Ola Toivonen ut från omklädningsrummet. Lugn, men otroligt nöjd.

Och tacksam. Den långa vägen till VM-succén har inte varit rak.

Oerhört sparsamt med speltid i Toulouse har ställt höga krav på träningsinsatsen.

– Det har varit värt det. Till de som sitter jobbigt till i en klubb kan jag bara säga, kör på bara. Det kanske vänder, säger Ola Toivonen.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Paul Balsom, Maths Elfvendal och Janne Andersson på väg till Ola Toivonen efter segern mot Mexiko.

Landslagsledningen identifierade tidigt den stora utmaningen. Ola Toivonen och Jimmy Durmaz, två viktiga spelare i landslaget befann sig i en kritisk sportslig situation i klubblaget, franska Toulouse. Anfallaren hade inte startat en ligamatch sedan i december. Jimmy Durmaz hade kommit tillbaka efter en skada och gjort två matcher, men blev bänkad när den nya tränaren Mickaël Debève tog över.

När Blågult samlades i mars för vänskapsmatcherna mot Chile och Rumänien pekade Paul Balsom, framgångsrik fysiolog i landslaget sedan 18 år, på vikten av att hitta en åtgärdsplan.

– Det är en utmaning. Det måste hända någonting nu. Vi kan inte komma till den 23 maj (då VM-samlingen inleds) och tror att vi kan påverka dom så att de klarar av tre, fyra, fem, sex matcher. Rent fysiologiskt måste vi hitta en plan, sa han och berättade om behovet av insyn.

– Jag behöver få en detaljerad plan över hur de tränar, kanske få deras GPS-information från Toulouse, sa Balsom medveten om att förutsättningen för svenska landslaget att agera var ett godkännande från Toulouse.

Men när landslagsledningen väl hörde av sig till den franska klubben första gången blev det kalla handen. Enligt Sportbladets källor var tränaren Mickaël Debève inte ett dugg intresserad av att hjälpa till för att få de svenska spelarna i VM-form.

Toulouse var i en prekär situation i ligan och den franska tränaren var hårt pressad, samtidigt fanns det en stor vilja från de svenska spelarna. Drömmen om VM var meningen i en vardag på franska ligabänkar.

”Tacksamma för att Paul kom ner”

Under VM har Ola Toivonen, Jimmy Durmaz och Paul Balsom berättat om betydelsen av att han ändå kom ner och kunde bidra med träningsprogram för de svenska VM-spelarna.

Enligt Sportbladets uppgifter skedde dialogen med den fysiologiska staben i Toulouse utan att huvudtränaren ens kände till det. De båda svenska spelarna har fått anpassa sig efter Toulouse dagliga program och smyga in extraträningen som Paul Balsom rekommenderat när det passat. Landslaget ska dessutom till slut ha fått ta del av spelarnas GPS-kurvor för att hemifrån Sverige kunna följa spelarnas belastning och reglera den på distans.

Exakt hur allt har gått till har varit känsligt, men under VM har både Ola Toivonen, Jimmy Durmaz och Paul Balsom berättat om fysiologens besök i Frankrike.

– Vi är tacksamma över att Paul kom ner och hjälpte oss och det betyder att vi är i form just nu, säger Jimmy Durmaz.

Tränarbytet är det tredje i den franska klubben på ett halvår. I vintras fick Pascal Dupraz lämna, han ersattes av just Debève.

Med Dupraz på bänken fick Ola Toivonen starta åtta ligamatcher under hösten. Men relationen framstår i efterhand som frostig. Inför VM gjorde Pascal Dupraz en intervju med den franska tidningen L´Équipe. I den berättade han att Ola Toivonen var "den mest högfärdiga spelare han träffat" och att "Han har en självbild som är proportionerligt omvänd mot vad han presterar".

Dupraz berättade också i intervjun att han inför hela spelargruppen en gång sagt följande till den svenska anfallaren.

– Om du kommer med till VM är det tack vara dina insatser, dina lagkamrater men inte minst mig. Sedan tre år spelade han inte fotboll längre.

Under torsdagen når Sportbladet den franska tränaren för att be honom kommentera utspelet.

– Jag har inte lust att tala om det, tyvärr, påpekar han.

Men ni har sagt det som är citerat i fransk press?

– Ja, jag har sagt det och det är skrivet. Men jag har inte mer att säga i det ämnet.

Har ni ändrat er uppfattning under VM?

– Ändrat? Nej, jag har inte ändrat uppfattning. Men jag vill verkligen inte tala med er med, jag vill inte svara på fler frågor.

Har inte hört något från klubben

Hur läget i Toulouse blir i höst för de båda svenska spelarna återstår att se. Efter matchen mot Mexiko berättade Ola Toivonen att inte hade hört något personligen från sitt klubblag. 

– Fascinerande. Märkligt, men sånt är livet, sa han.

Några dagar tidigare hade klubbens president Olivier Sadran twittrat via klubbens officiella konto. I hans tweet berömde han främst Jimmy Durmaz men skrev också att klubben "vill behålla de båda spelarna".

Och under onsdag kväll lade klubben ut en ny tweet i vilken man gratulerade Durmaz och Toivonen och deras lagkamrat schweizaren Francois Moubandje till platserna i åttondelsfinalerna.

På tisdag möts de båda lagen i åttondelsfinal.

Det innebär att Ola Toivonen gör sin fjärde match från start sedan VM inleddes.

Han välkomnade den extra vilodagen som förstaplatsen i gruppen innebär och Janne Andersson tror att han fortsatt kan växa formmässigt.

– Jag kom till VM utvilad i alla fall..., säger Ola Toivonen.

ARTIKELN HANDLAR OM