”Varför hedrades inte Glenn Johansson?”

Södertäljes guldhjältar besvikna efter att döde ikonen ”glömdes bort” på Idrottsgalan

Sportprofiler som gått bort under året hyllades på Idrottsgalan.

En som glömdes bort var Södertälje-ikonen Glenn Johansson. Det menar Anders ”Masken” Carlsson:

– För mig är det självklart att han borde ha varit en av dem som hyllades, säger Tre Kronor-legendaren.

I somras kom beskedet att Glenn Johansson, 58, hade gått bort.

En av elitseriens största profiler och den spelare som många anser är den största i Södertälje SK:s historia. Under sina 13 säsonger i klubben spelade han 494 matcher och svarade för 566 poäng. Glenn Johansson vann också poängligan i dåvarande elitserien två år i rad och blev svensk mästare 1985.

”Han var störst”

I december 2007 hissades han tröja i Axa Center.

– Vi har haft landslagsspelare och NHL-proffs i Södertälje, men ”Glenna” var störst. Så enkelt är det, säger radarpartnern under många år Conny Jansson.

– Man pratar om att Peter Forsberg och Kenta Nilsson hade bra spelsinne, men Glenna var lite värre, fortsätter Jansson.

Även Conny Jansson reagerade på att Glenn Johansson inte hedrades under gårdagens idrottsgala.

– Ja, jag trodde definitivt att han skulle ha hyllats. Klart det är en svår gräns, men jag räknade faktiskt med att det skulle komma något, men det gjorde det inte. De hyllade Pontus Segerström och det var fint, men då är väl ändå Glenn lite större om man säger så.

”Det kändes konstigt”

Björn Waldegård, Åke ”Bajdoff” Johansson, Klas Ingesson, Pontus Segerström och SVT-profilen Roger Blomquist hyllades under Idrottsgalan.

– För mig är det självklart att Glenn borde ha varit med där. Han vann skytteligan två gånger, vann SM-guld och är en hockeyikon, säger Anders ”Masken” Carlsson.

Carlsson spelade med Johansson i Södertälje under flera säsonger på 80-talet och är besviken på arrangörerna:

– Det handlar inte om att ta bort någon utan att lägga till fler. Nu hyllades en reporter men inte Glenn Johansson, det kändes konstigt. Alla som lyftes fram i går förtjänar att vara med där, det vill jag verkligen poängtera. Det handlar inte om att ta bort någon utan om att lägga till fler.

– Ska man ha den här typen av hyllningar bör man definitivt ha en mycket noggrannare genomgång av vilka som har gått bort. Eller måste man dö på ett speciellt sätt för att komma med? frågar sig Carlsson.

Hockeyprofilen, numer sportchef i allsvenska Rögle, tycker också att travtränaren Tommy Hanné – som dog i mars 2014 – är en annan som borde ha lyfts fram.

Vd:n: ”Vi har begränsningar”

Idrottsgalans vd Stephan Rimér om kritiken:
– Det är alltid svårigheter med den här typen av inslag. Dels att inte missa någon, dels var man till slut måste dra en gräns. Just med de två namnen (Johansson och Hanné) kan jag inte svara på om det är något vi bara missat eller om det finns andra kriterier. Det är jättetråkigt om någon känner att vi har gjort fel.
Vet du om Glenn Johansson och Tommy Hannés namn har varit uppe för diskussion?
– Vi försöker vara duktiga med att följa upp vad som händer under året men även vi har våra begränsningar. Men jag kan inte specifikt svara på varför de här två namnen du nämner inte finns med.
Man efterlyser ett noggrannare arbete med gå igenom vilka som har gått bort under året.
– Det kan jag hålla med om. Samtidigt är det alltid lätt att säga.

Glenn Johansson gjorde 346 poäng på 349 matcher i elitserien för Södertälje SK och Djurgården (han spelade en säsong där).

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.