Favoriter imponerar på 4800 meters höjd

Berglund stark - behåller ledningen i Dakar

Thomas Berglund i öknen.
Thomas Berglund i öknen.

Tre etapper återstår av världens tuffaste rallytävling.

Och Thomas Berglund behåller ledningen.

Nasser Al Attiyah (MINI) tog ett allt säkrare grepp om segern i bilklassen när han vann den tionde etappen av Dakarrallyt. Det var hans fjärde etappseger för året och han utökade sin ledning i sammandraget.

  – Jag är nöjd med hur det har utvecklat sig. Vi har lett rallyt sedan starten i Buenos Aires och det har varit allt annat än enkelt, säger Nasser Al Attiyah.

Den totalt 891 km långa etappen tog deltagarna över Anderna och förarna låg hela tiden över 3400 meters höjd. Som mest var de uppe på 4862 m över havet när de körde från Chile och tillbaka in i Argentina där de nått målet den 17 januari. Etappen var tuff och tisdagens segrare Nani Roma, som också vann tävlingen förra året, slog runt med bilen flera varv, men både han och kartläsaren klarade sig utan skador.

–  Det var ingen lätt dag, det måste ha regnat mycket de senaste dagarna för det var många hål i marken och det var det som gjorde att Nanis bil slog runt, men han är okej, säger Al Attiyah.

Coma stark

I mc-klassen var det återigen Joan Barreda Bort (Honda) vann, men bakom honom körde Marc Coma in som tvåa. KTM-föraren Coma var lite mer än två minuter före Paulo Goncalves (Honda) vilket gjorde att Coma nu har lite mer än sju minuter till godo i sammandraget.

Längre ner i fältet körde Thomas Berglund in som 28:a, han fick dock en bestraffning för att han körde för fort på en transportsträcka och han slutade på plats 29. Det gör att han är 25:a i sammandraget, men behåller ledningen i klassen Malle moto. Däremot har han tappat ledningen i maraton klassen till Gyenes Emanuel som har ungefär 40 sekunder tillgodo på svensken.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.