Konkursen skapar kaos: ”Det finns inga regler”

avJohan Flinck

SPORTBLADET

H43:s konkurs skapar kaos i elitserien.

Det finns inga bestämmelser för hur matcherna i poolspelet ska räknas.

– Jag ser två alternativ, avslöjar Ralf Lundberg i tävlingskommittén.

H43 begär sig själva i konkurs och drar sig ur elitserien.

Enligt handbollsförbundets bestämmelser stryks då alla deras spelade matcher och de slutar sist i elitserien på noll poäng.

– H43 blir därmed enda laget som åker ur direkt. Lag 11-13 kvalar precis som vanligt, säger Peter Gentzel, Svensk elithandbolls vd.

Så lyder förbundets regler och så långt är det inga konstigheter och det

Problemet är att handbollens elitserie praktiserar ett poolspel där de 14 lagen är uppdelade i två geografiska pooler och lagen inom en pool möts därmed tre gånger under en säsong. Själva poolspelet är redan avverkat i år då de spelades de första sju omgångarna.

”Finns inga regler”

Stryker man nu alla H43:s matcher så kommer lagen i sydpoolen, när serien är färdigspelad i vår, ha spelat en match mindre än de i nordpoolen och så kan man förstås inte ha det.

Nu är bekymret att det inte finns några bestämmelser för hur man ska göra när ett lag som spelar poolspel drar sig ur på det här sättet.

– Nej, det finns inga regler, bekräftar Ralf Lundberg, förbundets tjänsteman i tävlingskommittén, fär Sportbladet.

Han är mycket irriterad på H43.

– Det är otroligt dåligt skött av H43. Vi är helt tagna på sängen. De kunde i varje fall gett oss två timmar så vi kunde redat ut en del av frågetecknen. Men de gjorde precis likadant när deras damlag drog sig ur elitserien inför förra säsongen. Jag ska ta Caj-Åke (Andersson, H43:s ordförande) i örat nästa gång jag ser honom, säger Lundberg, som blivit totalt nerringd under eftermiddagen.

Extramöte

Vad händer nu?

– Vi ska ha ett telefonmöte i tävlingskommittén i eftermiddag och sedan kommer vi gå ut med ett pressmeddelande där vi försöker svara på så många frågor som möjligt.

Vilka alternativ finns för att lösa det här med en rättvis tabell?

– Vi har inte hunnit spekulera i det ännu. Men om jag får göra det helt fritt så ser jag två alternativ: Antingen stryker man alla poolmatcherna (alltså omgång 1-7 i årets elitserie). Eller så sätter man 0-10 i H43:s matcher i sydpoolen och räknar därmed in dem i tabellen men inte resten av deras matcher, säger Lundberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll