NFL-spelaren lägger av vid 24-års ålder

SPORTBLADET

”Vill inte få neurologiska sjukdomar eller dö ung”

Foto: San Francisco 49ers linebacker Chris Borland (24) lägger av.

I fjol var han en av NFL:s bästa rookies.

Nu väljer San Francisco 49ers linebacker Chris Borland att lägga av.

– Jag vill ärligt talat bara göra det som är bäst för min hälsa, säger han enligt ESPN.

San Francisco 49ers förväntade sig att Chris Borland skulle bli en nyckelspelare den här säsongen efter att Patrick Willis, 30, meddelat att han lägger ner karriären.

Men det blev inte som NFL-klubben hade hoppats på.

”Inte värt risken”

Linebacker Chris Borland väljer att sluta – endast 24 år gammal. Enligt ESPN är han den mest lovande spelaren att lämna sporten i så ung ålder.

Borland lägger av på grund av oro för långsiktiga hjärnskador. För tre år sedan tog Junior Seau sitt liv, och senare visade det sig att han led av hjärnskador efter upprepat våld mot huvudet under idrottskarriären.

– Jag vill ärligt talat bara göra det som är bäst för min hälsa, säger Borland enligt ESPN.

– Efter det jag har forskat fram och upplevt tycker jag inte det är värt risken.

”Då är det försent”

Över 70 NFL-spelare har diagnostiserats med progressiv neurologisk sjukdom efter deras död. Många studier visar att det har ett samband med upprepade skallskador under fotbollskarriären.

– Nu mår jag bra, jag känner mig skärpt. Jag är orolig att om jag väntar så kommer jag att få symptomen också, då är det försent. Jag kan inte säga att det kommer att hända, men jag vill leva ett långt och hälsosamt liv. Jag vill inte få några neurologiska sjukdomar eller dö ung, säger Borland.

”Kommer oväntat”

Han tog beslutet efter att ha diskuterat med hjärnforskare, familj och vänner. San Francisco, som skriver på hemsidan att de blev chockade av beslutet, bekräftar att Borland lägger av.

– Det kommer oväntat, men vi respekterar Chris beslut. När vi pratade med Chris så var det uppenbart att han verkligen hade tänkt efter innan han tog beslutet. Han var professionell från dag ett och en väldigt respekterad person i vårt lag. Vi kommer alltid att betrakta honom som en 49er och önskar honom lycka till, säger general manager Trent Baalke.

ARTIKELN HANDLAR OM

NFL