Laul: Svensk fotboll ska vara stolt

”Det handlar om mer än bara kvalitet”

Champions League-effekten.

Så kan resultatet tolkas av Sportbladets undersökning om vilket fotbollslag svenska folket helst följer.

Malmö FF är överlägsen etta.

Följ ämnen
Malmö FF

Först ett par ord om den mest glädjande nyheten i Sportbladets Sverige Tycker-undersökning: Allsvenskan är den liga flest tittar på, före både Premier League och Champions League. Hela 31 procent väljer allsvenskan i första hand.

Det är glädjande, och ett resultat svensk fotboll ska vara stolt över. Det är också ett svar till alla som hävdar att kvaliteten är den viktigaste parametern varför man följer fotboll. Det handlar om så mycket mer. Traditioner, supporterskap, stämning på arenor, närhet till spelare och favoritlag. Värden som kan glömmas bort ibland.

Just i år, när allsvenskan innehåller tre Stockholmslag och jakten på regerande mästarna Malmö snart ska inledas, har allsvenskan chans att stärka positionen ytterligare.

Champions League har lyft MFF

Om man fördjupar sig i enkäten blir det tydligt att nästan tre gånger så många hellre ser fotboll på tv än på plats på arenorna. 

Tv-avtalen ger klubbarna allt mer pengar, det som träder i kraft 2016 är värt 230 miljoner per år fram till 2019 (då ska även superettan ha del av kakan).

Samtidigt finns mer pengar för enskilda klubbar att göra, genom att locka ännu fler till sina arrangemang, och där få besökarna att konsumera.

När det kommer till enskilda allsvenska klubbar svarar var fjärde tillfrågad ”Inget lag” på frågan vilket lag han eller hon följer i första hand.

Därefter kommer Malmö FF på hela 20 procent, Djurgården och IFK Göteborg på sju procent, Hammarby på sex procent och AIK på fyra procent.

MFF:s höga siffra kan tolkas på två sätt. 

Dels att de har hela Malmö i ryggen med över 300 000 invånare bara i kommunen, utan egentlig konkurrens från andra elitfotbollslag.

Dels gissar jag att Champions League-framgången fått fler att följa laget mer aktivt. Liknande effekter har kunnat noteras utomlands för lag som har haft internationella framgångar. Till exempel blev Lyon snabbt ”hela Frankrikes klubblag” i samband med deras regelbundna Champions League-deltagande under -00-talet (eller så berodde det på att Kim Källström spelade där då, vem vet).

Trogna fans i Stockholm

Att Hammarby och AIK kommer först på fjärde- respektive femte plats framstår som aningen märkligt med tanke på att Gnaget brukar vinna publikligan och att Bajen upplever ett stort publikuppsving.

Samtidigt visar siffrorna att de är skickliga på att få sina supportrar att gå till arenan, och att fansen gör det troget, i synnerhet vad gäller AIK som närmast abonnerat på titeln högst hemmasnitt under 2000-talet.

När Sportbladet ihop med SVT lät göra en Sifo-undersökning 2010 svarade flest att IFK Göteborg var favoritlaget (fem procent), knappt före AIK, Djurgården och Malmö. 

I den här undersökningen har frågorna ställts annor­lunda, och riktats mot de som svarat att de är ”mycket” eller ”ganska” intresserade av fotboll, samt vilka ligor och lag de helst följer.