Kims krav för att flytta hem

SPORTBLADET

”Min fru och jag som ville ha det”

1 av 4 | Foto: Kim Andersson presenteras för Ystads IF i samband med hemmamatchen mot Guif.

Kim Andersson är klar för elitserien och Ystads IF nästa säsong.

Kravet för att flytta hem var ett långtidskontrakt.

– Det var min fru och jag som ville ha det för att det skulle vara aktuellt.

I en lång intervju med Sportbladet berättar 32-åringen om fyraårskontraktet, att han ångrar att han ställde upp i VM, hur nära det var att han blev klubbkompis med Zlatan, sin landslagsframtid, målsättningen om SM-guld och mycket annat.

På tisdagskvällen blev det, efter ett par dagars spekulationer, officiellt att Kim Andersson återvänder till elitserien och Ystads IF nästa säsong.

I samband med YIF:s seger mot Guif presenterades Andersson inför knökfulla och jublande läktare i Österporthallen.

Efteråt fick Sportbladet en längre intervju med den 32-årige världsstjärnan som varit så skadedrabbad de senaste tre åren när han spelat i danska Kolding.

I pressmeddelandet säger du att det är med ett visst vemod som du lämnar världshandbollen?

– Ja, i sina bästa stunder tycker man fortfarande att man kan prestera på den nivån. Men jag har upplevt de dåliga stunderna också och mentalt är det inte alltid så kul att inte kunna leverera på det sättet man vill.

Hur mycket kan du leverera i en serie som elitserien då?

– Jag är säker på att jag kan göra skillnad. Men det får tiden utvisa. Det finns många olika sätt att göra skillnad på. Det finns många u-landslagsspelare i YIF i dag och jag hoppas kunna hjälpa till att utveckla dem förutom att spela själv.

Kommer du kunna skjuta? I vissa matcher nu skjuter du och i andra inte?

– Vissa dagar funkar det, vissa dagar funkar det mindre bra. Jag jobbar för att bli så bra som möjligt. Men det är klart att det är jobbigt att känna den pressen man sätter på sig själv. Nu blir belastningen inte i närheten av den jag har i dag.

Kan förvärras

Kan man göra något mer åt axeln? Kan det krävas ett ingrepp?

– Det hoppas jag inte. Jag har röntgats och gjort kontroller efter VM och utifrån det har man sagt att det är muskulärt. Det sa man sist också och då slutade det med operation. Nu försöker jag bli så bra som möjligt så jag kan hjälpa Kolding innan jag slutar där.

Ja, då slutade det med operation, som du säger?

– Jag har inte svar på allting. Nu tycker jag att jag ser framsteg sakta men säkert. Jag hoppas att det kan bli bättre och bättre.

Kan du förvärra skadan av att spela?

– Det kan man säkert. Det fick jag ju erfara i VM, fast jag trodde att jag inte kunde det.

Andersson har skrivit på ett fyraårskontrakt trots sin ålder och skadehistorik.

Ska du verkligen spela i fyra år?!

– Den belastningen jag haft på två år nu slås ut på fyra år. Ja, jag har skrivit på ett fyraårskontrakt för att jag ser att jag kan spela handboll i fyra år till. Så roligt tycker jag att det är men saker och ting kan förändras. Men det är inte sagt att jag ska ha en annan roll i klubben.

Det är inte sagt att det finns en skräddarsydd roll för dig om du inte kan spela mer?

– Inte som det är nu. Men kan man få hjälp och en inkörsport efter handbollen så är det inget negativt. Förhoppningen är att vi ska bli gamla i Ystad och då kan det vara bra att få de kontakter som kan behövas.

Krävde långt kontrakt

Var det du som ville ha ett långt kontrakt?

– Ja, det var min fru och jag som ville ha det för att det skulle vara aktuellt.

Varför var det viktigt med fyra år för dig och frun?

– Ser man till de andra erbjudanden vi hade så ville vi ha en långsiktig planering när vi flyttade hem. Skulle något hända så har man ändå fyra år. Jag har ingen utbildning och på fyra år kan man göra mycket. Nu har man fyra år att plana ut handbollen på. Sedan är jag 37 år och då kanske man ska göra något annat. Sälja skor i en sportbutik eller nåt.

Vi har sett flera tunga namn komma hem till elitserien under 2000-talet och det har resulterat i allt ifrån succéer till mindre lyckade sejourer (se längre ner).

Vad talar för att du hamnar i ”succéfacket”, Kim?

– Det vet jag inte. Men jag tycker ändå att jag bevisat vad jag kan så sent som i januari. Jag har inte tappat stinget ännu och har fortfarande kvaliteter för att det här blir en bra värvning.

Kommer du kunna tända till mot exempelvis Drott borta inför 600 åskådare?

– Svårt att säga. Det är mycket som ska testas innan vi har svaren på det. Men jag hoppas det. Jag har alltid känt, och det här får jag kanske äta upp, att handbollen varit rolig även om det varit en ”pissmatch”. Men visst är man bortskämd med kulissen vi har i Kolding. Klart det blir en stor skillnad men jag hoppas att tändvätskan är där ändå. Det är inget jag oroar mig för.

Nu snackas det säkert om SM-guld i Ystad?

– Det var jag som gjorde det.

Du har redan hunnit göra det?!

– Jag fick frågan om målsättning. Då kan jag inte stå där och säga att vi ska hålla oss kvar i ligan utan målet är att vinna så många matcher som möjligt och om allt går som det ska är där en SM-final som sista match. Jag är kanske stor i mun när jag säger att vi ska vinna SM-guld men jag hoppas klubben har samma visioner som jag har.

Nära PSG

För några veckor sedan ryktades det om att Kim var på plats i Paris för läkarundersökning och därefter bli klubbkompis med Zlatan Ibrahimovic i PSG.

Hur nära var det med PSG?

– Det var jättenära. Det var svårt att tacka nej både till dem och till en fortsättning i Kolding. Det som det ”föll” på var det här med familjen och det skadehelvete man haft; att spela kvar på den här nivån och inte kunna prestera är varken roligt fysiskt eller psykiskt. Det är svårt att infria de förväntningar som finns där på den nivån. När allting känns bra har jag den kvaliteten men när jag inte har det känner jag mig som en belastning för mitt lag. Det hade kanske sett annorlunda ut om jag inte hade spelat VM. Då hade jag inte haft den här skadan när jag skulle göra detta val.

PSG hade varit berett att värva dig trots axeln?

– Ja, Kolding också.

Ångrar du att du spelade VM?

– Ja, med facit i hand så är det klart att jag ångrar att jag var med i VM. Men det är lätt att vara efterklok och det är jag själv som satt mig i den här sörjan.

– Mitt beslut hade nog varit annorlunda om min axel hade känts 100-procentig. Då hade det inte varit aktuellt med YIF just nu.

Nu blir det mindre belastning i klubblaget – innebär det att det kan bli en fortsättning i landslaget trots allt?

– Så länge jag inte kan spela på den nivån jag vill så är det inte aktuellt att spela i landslaget. Jag tänker inte på landslaget över huvud taget.

Många tror att nu blir den mest punktmarkerade spelaren i elitseriens historia?

– Haha! Det återstår att se.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll