Björn Waldegård död

avPatrik Brenning

SPORTBLADET

”Svårt att klä det i ord”

1 av 4 | Foto: BILDBYRÅN
Björn Waldegård 1985.

Björn Waldegård är död.

Racinglegendaren blev 70 år gammal.

– Det är svårt att klä det i ord. Det är förjävligt rent ut sagt, säger vännen Jan Tromark till Sportbladet.

✓ ENGLISH VERSION

Björn Waldegård är en av svensk rallys främsta förare genom alla tider. Han vann den allra första upplagan av rally-VM 1979 och har även flera segrar i Safarirallyt, Monte Carlo-rally och Svenska rallyt.

Efter karriären har Waldegård bland annat jobbat som expertkommentator på Eurosport och gjorde även 2006 rösten till ”Björn Rallygård” i Disney-filmen Bilar.

Rankad som bäst genom tiderna

Jan Tromark jobbade som kommentator tillsammans med Waldegård på Eurosport i 18 år.

– Jag fick reda på det för fem minuter sedan. Det är svårt att klä det i ord. Det är förjävligt rent ut sagt. Han är en av de största motorsportprofilerna vi haft i Sverige. Det är ju bara han och Stig Blomqvist som vi haft som världsmästare för Sverige inom motorsporten, säger Tromark.

Både Tromark och Waldegård har lämnat Eurosport men de två vännerna höll kontakten.

– Vi har haft kontakt hela tiden även om den inte var så tät längre eftersom båda slutat på Eurosport. Men jag pratade häromdagen med hans hustru när jag hörde ryktet att han blivit dålig och då låg han på sjukhus. Men vare sig hon eller jag trodde att det skulle ske något så snabbt som det gjorde. Det var jävligt oväntat. För de flesta tror jag.

– Han hade ju fått diagnosen Malignt melanom, det berättade han själv för mig. Det var någon fläck på en axel som de hade opererat bort och då hade han fått beskedet att det nog skulle gå bra. Att det inte var några problem. Sedan vet du hur det kan gå, den där jävla lömska skiten.

Tromark minns Waldegård inte bara som en fenomenal förare utan även som en god vän. Historierna och anekdoterna är många.

– Jag tror att det kommer bli en stort bestörtning över hela världen nu. Han var oerhört omtyckt och en fantastiskt fin människa. För drygt tio år sedan tror jag det var så rankade en engelsk motorsport-tidning honom som den absolut bästa rallyföraren i världen genom tiderna. Deras motivering var att han var så allsidig. Han kunde ju köra allting. Det är knappast någon rallyvärldsmästare genom tiderna som kört så många olika bilar som honom och gjort bra ifrån sig.

”Han hängde korvburken intill turbon”

När Tromark får frågan om hans bästa minne av Björn Waldegård så är det dock inte titlarna eller tiden i kommentatorsbåset som ligger närmast till hands. Det är korv.

– En av de roligaste grejerna med Björn är att han gillade Bullens korv. När han körde rally så hade han gjort en liten korg som passade till plåtburken och hängde den vid turbon. När han kört en sträcka gick han ut och då var ju korven varm. Så han öppnade korvburken och så hade han alltid en tub senap i fickan. Första gången han berättade det där sa jag åt honom att ”du måste ju ringa upp de som gör Bullens och berätta. Det är ju en jätterolig historia”. Sedan gick det någon vecka innan han kom till mig innan sändning en gång och sa att det hade kört upp en lastbil på hans uppfart och lastat av flera kartonger med Bullens korv.

– En gång körde han Dakar ihop med Fred Gallagher och var rätt mycket off så att säga. Jag tror de hade kört fel och var i närheten av mycket terrorister och sådan skit i närheten av Mali. Där tog bilen eld. Det var precis att de hann ta sig ut och jag frågade honom innan någon sändning att ”vad fan gjorde du då när det brann och ni var mitt ute i öknen?”. Han svarade bara ”det är nog den dyraste jävla engångsgrillen jag någonsin haft”. Inte ens då kunde han motstå Bullens korv.

Björn Waldegård blev 70 år gammal.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally