Danmark vann lag-VM efter rysare

Foto: Arkivbild: TT
Niels-Kristian Iversen
SPORTBLADET

Finalen i lag-VM i speedway blev en nagelbitare på högsta nivå.

Polen hade grepp om pokalen till sista svängen i tävlingen – men då fixade Niels-Kristian Iversen guldet till Danmark.

– Det var allt eller inget och jag tvungen att chansa, sa finalhjälten till TV10.

Finalen i polska Bydgoszcz blev en rysare. Det var en fajt som i slutändan stod mellan Polen, Danmark och Australien.

De regerande mästarna och hemmanationen Polen inledde tävlingen övertygande med fyra heatsegrar. Men tack vare jokrar - en joker ger dubbla poäng - och hårt arbete så jobbade sig Danmark ifatt polackerna och ledde med 33 poäng före Polens 31 inför de fyra sista nomineringsheaten.

Australien kom som en raket

Australien hade smugit sig upp till 26 poäng och kom sedan som en raket i spurten. Ett stort avbräck för Polen i de sista nomineringsheaten, näst sista heatet, var att Piotr Protasiewicz blev utesluten efter att ha kört omkull i startböjen. En händelse som i nio fall av tio brukar resultera i att alla fyra förarna går till omstart.

Inför sista heatet var ställningen 36 lika mellan Polen och Danmark och Australien var uppe i 33 poäng. Australiern Darcy Ward tog ledningen före hemmaåkaren Janusz Kolodziej med Niels-Kristian Iversen jagande på tredjeplats.

Iversen smet förbi

Kolodziej höll tätt men lyckades inte hålla undan för Iversen som smet förbi i utgången på sista kurvan och var någon meter före polacken över mållinjen. Att Iversen slutade tvåa efter Ward hade ingen betydelse.

– Otroligt skönt. Vi ville verkligen vinna i kväll och nöjde oss inte med att komma tvåa eller trea, sa Iversen.

Tävlingens bäste poängplockare blev dansken Nicki Pedersen med 17 poäng. Iversen körde ihop 11 poäng, Peter Kildemand 7 och Mads Korneliussen 3 poäng.

Segern innebär att Danmark är direktnominerade till finalen 2015.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway