Charlotte Kalla

Kalla knockade alla – vann VM-genrepet

Av: 

Kristoffer Bergström

Petra Thorén

SPORTBLADET

ÖSTERSUND/STOCKHOLM. Fyra dagar före VM gör Charlotte Kalla ett att sitt livs bästa lopp.

Svenskan utklassade Björgen, Johaug och de andra på VM-distansen tio kilometer fritt – och bjöd sedan på en målande beskrivning av hur bra åkningen känns.

– Det är som ett cykelhjul om rullar. Det är bara att stoppa ner armar och ben så plötsligt är man på toppen, säger Kalla till SVT.

Charlotte Kalla har haft en ojämn vinter. Efter segrar på försäsongen och en pallplats första världscupshelgen kom en svacka i december.

I slutet av januari verkade stjärnans kurva vara på uppåtgående när hon utklassade motståndet på SM på tio kilometer fritt.

I dagens VM-genrep var distansen densamma och Charlotte Kalla var om möjligt ännu bättre.

Björgen chanslös

27-åringen rusade upp för första stigningen och tog ledningen med 19 sekunder vid första mellantiden. Efter 3,3 kilometer hade hon drygat ut avståndet till tvåan Astrid Jacobsen till en halvminut, och det gapet bara ökade hela vägen in i mål.

De största hoten mot segern startade efter Kalla, men inte heller norskorna Therese Johaug och Marit Björgen hade någon chans. De var efter från start och tappade bara mer och mer in mot mål.

Tvåan Björgen, som har prenumererat på vinster i vinter, var 36 sekunder för långsam.

– Charlotte Kalla har gjort sitt livs bästa lopp i dag, säger SVT:s Anders Blomquist.

"Bara att gasa"

Kalla strålar när hon talar med SVT efter loppet.

– Jag hade bestämt mig för att öppna offensivt, det vara bara att gasa på. Jag kände att jag kunde hålla trycket uppe i varje backe, säger hon.

Kalal bjuder sedan på en fin bild av hur kroppen känns när allt stämmer.

– Det är att det flyter på. Det är som ett cykelhjul om rullar. Det är bara att stoppa ner armar och ben så plötsligt är man på toppen...

eller nej, inte riktigt, det är rätt mycket smärta också.

Första loppet på lördag

Det kan kännas som att Charlotte Kalla ofta vinner, men den här segern är hennes första i världscupen sedan säsongen 2009-2010.

Damernas tio kilometer i fristil går på tisdag 24 februari, men Kallas första lopp är skiathlon på lördag.

– Nu nollställer vi oss. Det är på lördag VM drar igång för min del, då hoppas jag att prestation och känsla ska stämma. I dag tar jag med mig att jag kunde var närvarande i prestationen här och nu, säger hon till SVT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Charlotte Kalla

ÄMNEN I ARTIKELN

Charlotte Kalla