Dödsorsaken fastställd på Luma de Lux

Fyrspannshästen Luma de Lux föll ihop och dog efter ärevarvet under Sweden international horse show på Friends Arena igår.

Nu är dödsorsaken fastställd.

Obduktionen visar att stora kroppspulsådern brast.

Sverige och Fredrik Persson slutade tvåa i fyrspannsfinalen under Sweden international horse show som avgjordes på Friends Arena.

Under ärevarvet inträffade sedan en tragedi när en av Perssons hästar, 21-åriga Luma de Lux, föll ihop inne på banan och avled.

– Hästen var skakig och lägger sig ner. Hästarna kopplas snabbt loss och jag var på plats inom några sekunder. Från det att jag kommer in är det inga hjärtslag hos hästen, sa veterinär Axel Wallman till tidningen Ridsport under söndagen.

Obduktionen genomfördes i dag

Under gårdagen kunde inte dödsorsaken bekräftas, men i dag har beskedet kommit.

”Vi har fått svar på vad som var dödsorsaken när Luma de Lux avled igår. Obduktionen som genomfördes idag på SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) visar att det var aorta (stora kroppspulsådern) som brustit. När aorta brister sker ett mycket snabbt blodtrycksfall och hästen förlorar medvetandet direkt. Det finns inga sätt att i förväg veta att detta kommer att ske och det kan ske närsomhelst under hästens liv. Vi inväntar nu den slutgiltiga obduktionsrapporten som tar 4-6 veckor”, skriver Sweden Horse Show på sin hemsida.

Åskådaren Cecilia Tjernström var på plats på Friends Arena och blev vittne till Luma de Lux dödsfall.

– Vi hade precis kollat fyrspannstävlingen och de skulle ha prisutdelning. Då bara segnade hästen ned efter ärevarvet. Jag såg inte precis när det hände men helt plötsligt låg den ner och de kämpade för att få loss hästen från fyrspannet. Alla fyra hästar sitter ju fast i varandra, sa hon till Sportbladet igår.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.