”Vi har pratat med de utpekade”

Förbundet efter Hjelmers berättelse: ”Vill veta vem det är”

avSimon Sjöstrand

Moa Hjelmer, 27, har berättat att hon blev våldtagen av en annan aktiv idrottare efter Finnkampen 2011.

Nu har förbundet varit i kontakt med några av de utpekade männen.

– Vi vill ta reda på om det är en serieförbrytare, säger Björn O. Nilsson, ordförande i förbundsstyrelsen, till Expressen.

Foto: Bildbyrån

Det var i förra veckan som löparstjärnan Moa Hjelmer, 27, berättade att hon blev våldtagen av en annan aktiv efter Finnkampen i Helsingfors 2011.

När det är över tar jag mina saker och går därifrån. Jag skäms, vad har jag gjort för fel?”, skrev hon på Instagram.

På onsdagen hade Svenska friidrottsförbundet, ”av respekt för Moa”, ännu inte lämnat in någon polisanmälan och förbundets agerande har tidigare kritiserats av förre höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg.

”Ni måste ju också veta”

– Jag fick reda på vem killen var efter en halvtimme, ni måste ju också veta vem det är, sa Sjöberg i SVT:s Morgonstudion.

Förbundet vet inte vem mannen är, men har blivit försäkrade av Hjelmer att han inte längre är verksam inom sporten.

Nu berättar förbundet att de har varit i kontakt med några av de män som stämmer in på Hjelmers beskrivning, rapporterar Expressen.

– Vi har kontakter med några av de som är utpekade. Vi är intresserade av vem det är, vi vill gärna prata med den personen, säger Björn O. Nilsson, ordförande i förbundsstyrelsen, till tidningen.

”Vill veta om det är en serieförbrytare

Han fortsätter:

– Vi vill höra hur den personen ser på saken. Sen vill vi ta reda på om det är en serieförbrytare. Det var en väldig oro för oss i början att det skulle handla om någon som var fortsatt aktiv i svensk friidrott. Men i dialog med Moa har vi förstått att det inte är så. Men vi vill se till att han inte systematiskt har utsatt folk för övergreppsgärningar. Det är fortfarande vårt fokus tillsammans med att stötta Moa. Däremot är vi inte lämpade att utreda skuldfrågan.

Startar extern granskning

Samtidigt berättar generalsekreteraren Stefan Olsson att förbundet kommer att göra en extern granskning.

– Det gör vi för att försöka förstå om det är fler som kan ha råkat illa ut, om det finns ett mönster eller en kultur som ligger bakom det. Eller om det är en enskild olycklig företeelse, säger han till Expressen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott

Finnkampen

#Timeout