Svenskt rekord för Victor Johansson

Foto: TT

avSimon Bank

SPORTBLADET

KÖPENHAMN. En historisk final, ett svenskt rekord, en fantastisk insats…

… fast ingen medalj.

– Men att jag redan nu är på god väg mot internationella medaljer, det är underbart, säger Victor Johansson.

Trean och sparringpartnern Henrik Christiansen går förbi och smätter honom över örat. Den ungerske silvermedaljören Peter Bernek stannar till och säger ”good job”.

Victor Johansson har precis simmat sitt nittonåriga livs första stora mästerskapsfinal, ochgjort precis som han brukar i mästerskap: Förbättrat sitt personliga rekord.

I försöken slog han Anders Holmertz 27 år gamla svenska rekord på 400 meter fritt, i finalen sänkte han noteringen med ytterligare åtta tiondelar, till 3.39,35.

”Jag ligger i fas”

Svenskt rekord och fjärdeplats.

Nöjd?

– Inte det minsta. Det kanske var bra ändå att Henrik (Christiansen) fick slå mig den här gången också, då har jag kvar den sparringen och motivationen att jaga honom. Han har varit min hare hela vägen, jag vill bara komma ifatt honom. Och nu är jag snart där.

Han är två år äldre, så du har två år att gå på.

– Ja, och jag jämför mina tider med vad han gjorde för två år sedan. Jag ligger i fas…

Finaltiden i EM hade räckt till en femteplats på VM senast, och Johansson har framtiden för sig. Dessutom har han sporrande sparringpartner i både norrmannen Christiansen och svenska landslagskompisen Adam Paulsson (åtta i finalen nu, på 3.43,63).

Fjärdeplatsen här kom efter ett nytt, klokt lopp, där han gick ut bra mycket hårdare än i försöken. Det var först sista femtio som han tappade medaljkänningen.

1 500 meter under torsdagen

– Jag visste att om jag skulle ha en chans var jag tvungen att vara med från början. Man får inte hamna i svallvågorna efter Bernek, han är ganska stor jämfört med mig…

På torsdagen väntar 1500 meter för Victor, en distans han normalt trivs bättre på. Men oavsett resultat där så har han redan närmat sig världseliten, och sett till att Sverige för första gången sedan 80-talet kan börja drömma om medaljer på de lite längre distanserna.

ARTIKELN HANDLAR OM