Forskare: Därför dominerar afrikanerna

SPORTBLADET

”En plattform för att kunna ta sig ur fattigdom”

Foto: Från vänster: bronsmedaljören Wilson Kipsang Kiprotich (Kenya), guldmedaljören Stephen Kiprotich (Uganda) och silvermedaljören Abel Kirui (Kenya) i herrarnas maraton i OS.

De afrikanska länderna var, precis som vanligt, framgångsrika i löpgrenarna vid OS i London i somras.

I det senaste numret av magasinet Filter söker man svaret på varför de är så dominanta.

– Att springa långa sträckor barfota till skolan är en del av det afrikanska sättet att leva. Till slut blir det en plattform för att kunna ta sig ur fattigdom och efterlikna sina hjältar, säger en forskare.

I en artikel i senaste numret av magasinet Filter söker man svaret på varför afrikanska löpare är så framgångsrika i löpning. Gener är en av förklaringarna som ges, men även miljön spelar stor roll för att avgöra om du blir en bra löpare.

– Vilka i Europa har varit framgångsrika inom löpning tidigare? Portugiserna. Det var ett fattigt land där man bara hade råd med ett par skor. De hade inga dyra idrottsanläggningar och därför började många springa. Springer många är det alltid lättare att hitta någon som är bra, säger Michail Tonkonogi, professor i idrottsfysiologi vid Högskolan i Dalarna i artikeln.

Springer till skolan

I Filters reportage berättas också om hur en grupp internationella forskare undersökte de etiopiska och kenyanska friidrottslandslagen. Resultatet var bland annat att majoriteten av långdistanslöparna brukade springa till skolan.

– Att springa långa sträckor barfota till skolan är en del av det afrikanska sättet att leva. Till slut blir det en plattform för att kunna ta sig ur fattigdom och efterlikna sina hjältar. Fenomenet kommer enligt mig snart att förflytta sig till fattigare länder som Uganda och Eritrea. Om vi hade haft samma socioekonomiska och miljömässiga status i Tyskland eller någon annanstans, skulle man se samma fenomen där, förklarar en av forskarna, doktor Yannis Pitsiladis vid Glasgows universitet.

”Roligare sitta framför datorn”

I början av 1900-talet var såväl Sverige som Finland framgångsrika inom långdistanslöpning. Något som Michail Tonkonogi menar berodde situationen i länderna under den aktuella tiden.

– Det beror delvis på att Kenya och Etiopien inte var med på den tiden. Men sedan var Sverige också ett fattigt jordbruksland. I dag tappar alla uthållighetsgrenar i Sverige, de är för krävande. Det är roligare att sitta framför datorn, säger han.

Motivation och miljö är alltså viktigt för att lyckas. Men genetiken är också en viktig ingrediens för att lyckas inom löpning.

– Att du har rätt genetik är ingen garanti för att du ska bli bäst i världen. Men utan den kommer du aldrig att bli det, säger Tonkonogi.

Teknik och träning viktigt

När det gäller tekniska grenar, som exempelvis höjdhopp, är dock träningen viktigare än generna.

– Det beror på att höjdhopp är den mest krävande grenen i friidrott. Där finns inga skillnader mellan folkslag, utan allting – förutom längden – handlar om hur mycket du tränar, att du börjar i rätt ålder och att du lär dig tekniken, säger Michail Tonkonogi i Filters artikel.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS