Handbolls-VM till Sverige 2011

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-18

Kan bli en guldgruva ekonomiskt

Sverige vann omröstningen om handbolls-VM 2011.

Finansieringen ligger klar – precis som drömmen om ekonomisk vinning.

– På VM 1993 och EM 2002 gjorde vi 10 miljoner i vinst per gång. Det här ska inte behöva ge mindre, säger Frank Ström, marknadsansvarig på Svenska handbollförbundet.

Följ ämnen
Handboll

Sverige vann lördagens omröstning om att få arrangera handbolls-VM 2011 i konkurrens med Danmark, Spanien och Norge. Omröstningen i tyska Herzogenaurach avgjordes tidigt – Sverige fick majoritet för sin ansökan redan i den första röstomgången av maximalt tre.

Nu intensifierar det svenska förbundet sina förberedelser.

Malmö arena, som invigs i mitten av november blir huvudarena tillsammans med Scandinavium i Göteborg. Malmö kommer att hålla i finalspelet och Göteborg får den fyrlagsgrupp där det svenska landslaget ingår. Övriga spelorter kommer att vara Stockholm, Linköping, Jönköping, Skövde, Halmstad, Kristianstad, Helsingborg och Lund.

Alla arenor är ännu inte färdigbyggda.

– Malmö invigs om 14 dagar. Halmstad håller på att byggas, Kristianstad börjar byggas i höst, och sedan är det Helsingborg som också börjar bygga, säger Frank Ström till TT.

– Är de inte klara i tid så har vi en god arenasituation i övrigt, så det är inte något som vi oroar oss för.

Sammanlagt räknar handbollsförbundet med att VM kommer att omsätta upp emot 100 miljoner kronor. Finansieringen är klar, och bakom de ekonomiska garantierna står framför allt Region Skåne och Göteborg.

Sverige har sedan tidigare god ekonomisk erfarenhet av herrmästerskap inom handbollen, senast vid EM 2002 (där Sverige vann guld) och vid VM 1993. Däremot blev det en ekonomisk förlust vid det senaste stora mästerskapet på svensk mark, dam-EM 2006. Där gick Svenska handbollförbundet omkring en halv miljon back, samtidigt som resultatet var 2 miljoner kronor sämre än budgeterat.

– Men där resonerade vi i att det var en investering i våra damer, som ju gett hyggligt resultat i och med deras kvartsfinalplats i OS. Där hade vi inga vinster i sikte. Det gick med några hundra tusen kronor i förlust, och det var helt acceptabelt, säger Frank Ström.

– Vi har ekonomiska garantier som är till fylles för oss.

Med ett herr-VM på hemmaplan ökar också intresset för handbollen generellt, tror Ström:

– Det blir per automatik ett oerhört stort fokus på handbollen, och det är väldigt viktigt.

– Sedan får vi satsa på att ha ett bra lag också. Vilket vi har alla förutsättningar att ha.

TT

Följ ämnen i artikeln