Ingen medalj för Stefan Holm

SPORTBLADET

Sportbladet.se bevakade höjdfinalen – hopp för hopp

PEKING. Nej, det blev inte Sveriges första guld.

Det blev inte ens medalj.

Stefan Holm slutade bara fyra medan ryssen Andrej Silnov knep guldet.

Sportbladet.se:s reporter Emil Karlsson, på plats på Nationalstadion, bevakade här höjdhoppsfinalen från 13.10 – hopp för hopp.

# Silnov river även i tredje försöket – men kan trösta sig med en guldmedalj. Stefan Holm vandrar ut, för sista gången på en olympiska arena.

Tack för att ni har följt rapporteringen.

/Emil

# Silnov river andra försöket på 2,42.

# Holm är framme och hämtar en mobil hos pappa Johnny. Stefan se ut att skicka sms. Undrar vad han skriver. Silnov har lagt upp ribban på 2,42, vilket är nytt olympiskt rekord om han klarar det. Men ryssen river i första försöket.

# Holm sitter på en stol. Blicken är tom. Under tiden ser det ut som att Silnov förbereder sig för att försöka på världsrekord.

# Usch, vad tungt. Holm sitter kvar på innerplan och kan se Rybakov riva ut sig. Brons till Rybakov, silver till Mason och guld till Silnov.

# Holm packar ihop grejerna. Fy, vilket trist avslut. Samtidigt river Mason ut sig, om ni undrade...

# NEEEEEEEEEEEEEEEJ!!!! Holm river i sista försöket på 2,36 och är borta från medaljchans. Jag vet knappt om jag orkar rapportera om resten... Bryr ni er?

# Sista försöket för Holm nu. Ta i för kung och hela Värmland nu!

# Baba är borta – men Silnov flyger enkelt över 2,36 i första försöket. Holm kan nog tyvärr glömma guldet. Holm måste sätta personligt rekord utomhus om det ska bli guld. Men först måste han klara 2,36.

# NEEEJ! Holm är över – men ribban faller på något jä...vla vänster... Ser ut som att det var baksidan av ena låret som touchade i ribban. Nu är Holm ett hopp från missad medalj i sitt sista OS...

# Ställningen inför 2,36: 1) Silnov. 2) Mason. 3) Rybakov. 4) Holm. 5) Baba.

# Första heatet i herrarnas 110 m häck. Höjdhopparna väntar. Stefan Holm går och stirrar ner i marken. Jag skulle vilja veta hans tankar just nu.

# Kollega Tynander mejlar:

”Direkt till vänster om Johnny sitter en annan svensk höjdhoppare. Linus T ser så där lagom nöjd ut. Hade gärna varit med där nere...”

# Spank river i sitt sparade försök på 2,36. Tysken är borta ur tävlingen. Bara fem hoppare kvar nu.

# Tack och hej för Janku. Han bommade på 2,34 är ute ur tävlingen.

# Senaste tio minuterna har 51 000 läsare besökt den här sidan. Jag känner inte för att slinta på tangenterna just nu... Litet avbrott för tillfället på grund av segerceremoni för herrarnas 400 m häck. Tre amerikaner på pallen och USA:s nationalsång.

Men det skiter vi i just nu. Holm måste ta 2,36 nu. Helst i första försöket. Silnov ser ut som en potentiell vinnare. Killen som från början inte ens skulle ha varit här eftersom han bara slutade fyra i ryska mästerskapen... Tungt...

# Holm sparar två hopp till 2,36. Just nu är han utanför pallen. Han lägger sig på rygg och pustar ut. Kom igen nu, Stefan!

# Pust. Silnov flyger enkelt över 2,34.

– Silnov kommer att hoppa 2,40 i dag, tippar friidrottsexperten Mats Wennerholm.

# Hmm, Rybakov klarar också 2,34 i första och tar sig upp på andraplats, bakom Mason. Men Silnov är kvar att hoppa.

# NEJ! Holm river klart i första försöket på 2,34. Det är inget snack. Han hoppar rakt in i ribban.

# Ajajaj, Mason sätter personbästa i sitt första försök på 2,34. Precis innan Holm ska hoppa.

# Upp med ribban på 2,34 nu. Janku och Baba har två hopp sparade sedan 2,32. Holm, Silnov, Spank, Rybakov och Mason klarade 2,32.

# Rybakov klarar i sitt sista försök på 2,32. Synd. Han kan bli farlig.

# Raul-Roland Spank slår till med personbästa när han klarar 2,32 i sitt sista försök.

# Tack och hej för Bernard. En rivning på 2,29 och två på 2,32 innebär att han är ute. Samtidigt ligger Rybakov kletigt till med två rivningar på 2,32.

# Rybakov river i första försöket på 2,32 – men landsmannen Silnov klarar i första. Silnov ser vass ut.

# Holm drar på sig overallen och... skymtar jag inte det första leendet under denna dramatiska final... Sekunden senare river Baba i första försöket på 2,32. Det här börjar lukta medalj.

# JAAAAA! Holm flyger över 2,32 i första försöket. Så! Jäkla! Skönt!

# Masons drag att spara sina hopp till 2,32 visar sig bli ett genidrag. Britten flyger över i första försöket. Och nu är det Holms tur.

# Tack och hej för Parsons på 2,29. Mason och Bernard hade en rivning, men sparade sina två resterande hopp till nästa höjd, 2,32.

# Kollega Tynander mejlar:

” Nästan hela friidrottslandslaget sitter i kurvan. Pappa Johnny sitter intill Anna Lindberg och hennes mamma Ulrika. Tjejerna har svenska flaggor och jublade högt nyss, på 2.29. Värmlänningar håller ihop!! :)

Tio meter längre bort, utanför de aktivas sektion, finns en bra svenskklack som låter fostrad på en fotbollsläktare.”

Samtidigt flyyyger Silnov över 2,29 i första. Pust, det här blir en rysare...

# Holm, som befinner sig för sig själv, långt ifrån övriga hoppare, sitter på en pall och ser Rybakov klara 2,29 i första, med lite darr på ribban.

# JAAA! Holm tar 2,29 i första försöket, Utan darr på ribban. Nu sätter han press på övriga. Men mannen med OS coolaste namn – Raul-Roland Spank – är också felfri.

# Ut med packet. Tack och hej för Campioli, de Lima och Prezelj. Tre rivningar på 2,25. Nio hoppare kvar, bland annat Holm. Nu höjer vi ribban till 2,29.

# Holm går runt i sin egen lilla värld medan de andra hoppar. Han ser sjukt laddad ut.

# Får mejl som undrar varför jag skrivit att Holms rekord är 2,37. Så här ligger det till. Holms utomhusrekord är 2,37, inomhus är det 2,40

# Janku träffar ribban i första försöket. Den dallrar. Men ligger kvar. Känns som att arrangörerna har limmat fast ribban efter fadäserna i kvalet.

# Jadå. Holm flyger över 2,25 i första försöket.

# Prezelj klarar och vi kan gå vidare till 2,25.

# Prezelj är den enda som river i första omgången på 2,20. Han river i andra också. Nu får alla andra vänta. Prezelj är typ tilbaka till skoltiden.

Läraren: ”Så, nu väntar alla till Prezelj har klarat det, okej”.

# En tv-kamera går snuskigt nära Holm, som vänder bort skallen. Han är koncentrerad. Vill inte störas.

# Holm låg skönt avslappnat på rygg när han plötsligt var tvungen att resa sig upp. Anledning: Panamas nationalsång. Segerceremoni för Saladino, olympisk mästare i längdhopp.

# Åh, herregud. Martyn Bernard landar PÅ ribban som studsar upp – och lägger sig tillbaka på samma plats. Sjukt mycket flyt. Köp en lott!

# Holm klarar 2,20 utan problem.

# Holm, Rybakov, de Lima, Silnov och Mason stod över 2,15. Övriga klarade i första försöket. Upp med ribban på 2,20.

# Holm står över 2,15.

# Tävlingen har startat. Spank klarar 2,15 enkelt.

# Hopparna presenteras. Stort jubel när Stefan Holms namn ropas upp.

– Hela Värmland är här, säger Anrell.

Nu är jag så Värmlandspatriotisk att jag känner för att vråla Värmlandsvisan.

# Puh, mitt redigeringsprogram Escenic spelade mig just ett spratt och började jävlas. Men nu är vi igång igen. Stefan Holm går runt med armarna i kors. Blickar upp mot läktaren. Nervös? Fan vet.

# Nu hittade jag kungafamiljen på läktaren. De anlände en kvart före finalens start. Carl XVI Gustaf, drottning Silvia och prins Carl Philip är här för att se Holm hoppa för guld.

# Jag letar efter kung Carl XVI Gustaf på läktaren. Jag antar att han är här. Såg kungen på damhandbollen tidigare i dag.

”Kungen vinka vi vill se”, skanderade den svenska klacken.

Kungen vinkade inte.

Men han klappade.

# Får mejl från kollega Tynander, som sitter på läktaren.

” Jag kan rapportera till din "minut för minut" att supportrarna är redo. Jag har surrat runt på läktaren, på alla etage, och det finns mängder av grupper med svenska supportrar i höjdkurvan. Om alla hade suttit samlade hade det blivit en klack i klass med Färjestads, ungefär. Men här är de inte bara från Värmland, jag har pratat med folk från Sandviken, Eslöv och Stockholm. Bland annat.

De är redo.

För guldfest.

/Tynne”

# Anrell och Wennerholm sitter bredvid mig på läktaren. Vi konstaterar att det är jäkligt kvavt. Jag vet inte hur det är nere vid hoppmattan, men... Temperaturen borde vara någonstans mellan 25-30 grader...

# Om jag inte har nämnt det är ingångshöjden 2,15. Jag tippar på att Holm avvaktar till 2,20.

# Höjdhoppsribban ställde till problem för hopparna i kvalet. Många hoppare tog sig över ribban – för att vända sig om, titta på ribban, och se den ramla ner. När Linus Thörnblad hoppade låg ribban kvar en bra stund innan den plötsligt föll ned och därmed var han utslagen.

– Ändarna på ribban var inte riktig parallella, den ena är rak och den andra lutar lite. Även mattan gick fram och tillbaka. Jag vet inte om den slog i någon gång, men det är också en sån sak man får se upp med i finalen. Jag, och säkert även andra hoppare, kommer att vara uppmärksamma, sa Holm.

# Holm gör första hoppet av alla. Jag vet inte vilken höjd det är, men den är så låg att jag tror att Holm skulle fixa det om vi så väckte honom mitt i natten. Holm saxar över.

# Nu lägger man upp ribban. Dags för uppvärmningshopp. Holm, som tidigare gått i sin egen lilla värld, småsnackar med Spank och Janku.

# Klockan är 12,26 och Stefan Holm har precis kom ut på innerplan. Han mäter upp ansatsen. Rybakov är precis framför honom. Det ser lite roligt ut, som att Holm kör ”Följa John” efter Rybakov. Allt Rybakov gör, gör Holm två sekunder senare. Holm ser i alla fall jävligt tänd ut. Det är bra.

# En knapp timme kvar och jag börjar bli nervös. Bläddrar i papper. Trummar med fingrarna. Noterar att den som skriver pressutskicket här inte verkar ha så bra koll. Eller så har han bara glömt att uppdatera texten efter kvalet. Bland favoriterna inför finalen nämnar man Holm och Rybakov – men även redan utslagna Thomas och Krimarenko. Stjärnspäckat...

# Jag varnade efter kvalet för Raul-Roland Spank från Tyskland. Inte för hans hoppkunskaper utan för hans sjukt salta namn. Emil framstår ju som oerhört profillöst i en jämförelse. Men hur hoppar då denne 20-årige tysk? Spanks årsbästa 2,30 är också hans personbästa. 2,30 – det har Stefan Holm hoppat vid 129 tävlingar i karriären. Men tyskar är farliga och ska aldrig räknas bort. Minns bara relativt okända Martin Buss som norpade VM-guldet i Edmonton 2001...

# Häpp, då är man på plats då, klockan 11.44 svensk tid. Läktarna gapar tomma, men snart smäller det. Som värmlänning känner jag lite extra för Stefan och är faktiskt nervös. Kval är kval och final är final, men här är några förutsättningar. Dessa åtta hoppare klarade 2,29 i kvalet, varav de fyra första var felfria: Baba, de Lima, Janku, Mason, Spank, Bernard, Holm och Silnov. Följande klarade ”bara” 2,25: Campioli, Prezelj, Rybakov och Parsons.

Ryssen Andrej Silnov äger världsårsbästa på 2,38. Holm är tvåa i år med 2,37, vilket även är svenskens personliga rekord.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS