Mejla

Mats Wennerholm

Risk för ras

SPORTBLADET

Wennerholm: Oddsen på Frölundakollaps sjönk efter förlusten

Utbytt Johan Holmqvist hade inte en av sina bättre dagar i premiären mot HV71.

Foto: FOTO: BILDBYRÅN

I kväll är det galapremiär för elitserien och allsvenskan startade redan i går.

I oktober är det historisk NHL-premiär i Globen.

En ny hockeyvinter väntar och för mig känns den mer spännande än på flera år.

Och det mest intressanta är det vi ännnu inte vet.

Så jag ska starta upp med att ställa de tio frågor där jag är mest nyfiken på svaren.

Vilket lag blir årets korthus?

Frölunda sänkte oddsen på sig själva redan i smygpremiären mot HV 71 i måndags – 2–6 borta. Men är ett misslyckande för Frölunda verkligen en skräll? Det är ju precis vad de gjort två säsonger i rad nu trots miljonsatsningar. Det som talade för att de skulle undvika det den här gången var målvakten Johan Holmqvist, men så går tränaren Ulf Dahlén och byter ut honom redan i första matchen. Totalt obegripligt. Är det något Frölunda ska undvika så är det att börja dribbla med målvakterna. Det har varit största anledningen till att det gått så illa de två senaste säsongerna. Men så illa ska det väl inte kunna gå en gång till.

Kan nykomlingen Rögle hänga kvar?

Jag verkar vara en av få som tror det. Många klubbledare ser Rögle som något katten släpat in, en alltför liten marknad för att tillföra något till elitserien. Då talar vi pengar. Just därför hoppas jag att Rögle hänger kvar. Jag tycker de har ett intressant lag och många spelare som kan växa. Jag tror att Johannes Salomonsson kan få sitt stora genombrott i vinter, nu när han har opererat axeln.

Hur många tränare får sparken?

I fjol gick det inflation i sparkade tränare. Mora och Brynäs hann till och med kicka två tränare var, då både Magnus Arvedson och Pär Djoos fick gå i Mora och Leif Boork och efterträdaren Olof Östblom i Brynäs. Dessutom fick Roger Melin lämna Färjestad och Per Bäckman fick kicken från Frölunda. Men klubbledarna blir alltmer desperata eftersom det handlar om så enormt mycket pengar att åka ur eller missa ett slutspel. Det kommer säkert bli ett par, tre stycken i vinter också. Jag tror vi får vänja oss vid det – det är ju inget enskilt svenskt problem direkt.

Vem vinner poängligan?

Mitt tips är Johan Davidsson i HV 71. Inte bara för att han gjorde tre assist i premiären mot Frölunda, utan för att han opererat det krånglande knä som störde honom i fjol. Han kommer att vara grym i vinter.

Vem vinner skytteligan?

Jag säger Martin Thörnberg. Det blir mycket HV, men eftersom han är kedjekompis med Davidsson tror jag han har chansen i vinter, samtidigt som motståndare lägger mer kraft på att stoppa tredje länken Jukka Voutilainen.

Vem blir Årets Rookie?

Jag sitter själv med i Årets Rookie-juryn, så här gäller det att vara objektiv. Men backen Kristoffer Berglund i Luleå är het och Modobacken Victor Hedman är kvar som kandidat. Dessutom har jag hört enormt mycket gott om Skellefteås back David Rundblad – fortfarande bara 17 år. Så det mesta pekar mot att det blir en back, där återväxten ser oerhört bra ut med tanke på framtiden. Bland forwards känns det som Mattias Tedenby i HV 71 kan växa och bli en kandidat – om han får speltid. Och jag får inte glömma målvakten Jacob Markström i Brynäs. En supertalang. Det blir tufft att ta hem den här titeln i år.

Vilka lag åker ner i Kvalserien?

Skellefteå och Brynäs är mina tips. Det är bara en känsla. Det känns som det finns en grupp på fem lag – Djurgården, Luleå, Rögle, Brynäs och Skellefteå – som kan hamna där nere.

Kommer Malmö och Leksand äntligen att ta klivet tillbaka till Elitserien?

Jag tror mer på Malmö än Leksand. Malmö har två unga framtidsnamn i Calle Söderberg och Marcus Paulsson och har värvat veteranerna Matthias Johansson och Jonas Höglund. Dessutom har nästan två meteter långe målvakten Henrik Karlsson varit sensationellt bra under försäsongen. Det talas till och med om att han kan peta bort finländaren Jani Hurme. Leksand satsar igen och största framsteget är att man inte valt några PR-tricks den här gången. Ed Belfour är historia i Leksand och Eddie Läck får den chans i mål han borde ha fått redan i fjol. Kvalserien blir nog samma rysare som i fjol. Då hände allt. Och lite till.

Vinterns svenska genombrott i NHL?

Något säger mig att det kan bli Fabian Brunnström i Dallas.

Vilket lag vinner Stanley Cup?

Det är svårt att hitta några som ska kunna hota Detroit. Fungerar bara Chris Osgood i mål i vinter igen, så har Detroit det totala paketet. Nu är det inte alltid lika lätt att leverera, men ta 2008 års Stanley Cup-mästare och lägg till Marian Hossa – det är svårslaget. Detroit ger också lägst odds hos vadslagningsfirmorna i Las Vegas med fyra gånger pengarna. Det känns faktiskt spelbart. Sämst? Los Angeles. De ger hundra gånger pengarna tillbaka. Men det mest intressanta är att NHL har premiär i Europa med ett historiskt möte mellan Ottawa och Pittsburgh i Globen. Två matcher på rad. Samtidigt spelar New York Rangers och Tampa Bay i Prag. NHL till Europa? Det är redan här...

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Av: 

Mats Wennerholm

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mats Wennerholm