Svenskt företag ansvarigt för testmissarna

SPORTBLADET

Företaget kan ha grundlurats

Sju fuskande ryskor.

Och det är svenskanställd dopningpolis som misstänks ha blivit grundlurad vid provtagningarna.

Svenskföretaget IDTM var enligt vad Sportbladet erfar ansvariga för de oannonserade tester som innehöll de falska proven.

– Jag ska kolla upp det här så fort som möjligt, säger IDTM:s svenska ägare Staffan Sahlström.

Foto: Staffan Sahlström ägare av svenska IDTM.

International Doping Tests & Management (IDTM), med huvudkontor på Lidingö, har kontrakt med IAAF att utföra så kallade out of competition-test, bland annat i Ryssland.

De sju avstängda ryskorna­ hade samtliga lyckats lämna falska prov med urin från helt andra personer, något som egentligen ska vara omöjligt om de inte tipsats i förväg.

– Det finns ju vissa metoder att fuska, som att föra upp en behållare med urin i underlivet eller spruta upp det direkt i urinblåsan, säger Sahlström.

Han var lika tagen som alla andra av bomben som briserade i går.

Sju ryskor, varav fem OS-klara storstjärnor, åkte fast i samma svep.

Avslöjade med DNA

Det var en jakt som Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) inledde redan i början av 2007 och som till slut gav resultat.

Men inte genom några positiva dopningprov.

I stället avslöjade modern DNA-analys att ryskorna lämnat falska prov. Man jämförde lämnade urinprover från olika tillfällen och upptäckte att de kom från olika personer.

Den stora frågan är hur fusket gått till.

Det spekuleras i allt från mutor och läckor om förestående prov, till kontrollanter som tittat åt ett annat håll under provtagningarna.

Eller något helt nytt sätt att lura dopningpolisen.

Och i centrum står svenskföretaget IDTM.

– Vi gör huvuddelen av out of competition-testerna åt IAAF i Ryssland, men jag vet inte om det är vi som gjort de aktuella provtagningarna. Det är något jag måste följa upp de närmaste dagarna. Det här var en lika stor nyhet för mig som för alla andra. Allt jag vet är namnen på de som stängts av.

En hyllad pionjär

– Det finns ju flera kända sätt att försöka manipulera ett prov, men vi får väl titta på om det kommit fram några nya sofistikerade metoder.

Hur många anställda har ni i Ryssland?

– Det är väl åtta-tio personer. 

Men hur är det möjligt att lämna falska prov?

– Antingen får vi inte tag på dem helt oanmälda, eller så manipuleras proven på något sätt vi inte känner till.

Staffan Sahlström är en hyllad pionjär inom dopningbekämpningen och började göra oanmälda tester i Ryssland redan i början på 90-talet, just vid Sovjetunionens fall.

Det mest kända fallet med ett falskt urinprov är irländska simmerskan Michelle de Bruin.

Hon tog Irlands första OS-guld någonsin i simning i Atlanta 1996.

Två år senare åkte hon fast vid ett oannonserat dopningprov, där hon bevisligen fuskat med urinprovet – genom att hälla whisky i det.

– Hon fick fyra minuter för att hämta sin man och på den tiden hann hon tydligen fixa det där med whiskyn, säger Sahlström.

De Bruins urinprov blev helt värdelöst och innehöll så stora mängder alkhol att det varit dödligt om det hamnat där på naturlig väg.

Hon stängdes av i fyra år.

Ryskorna riskerar samtliga två års avstängning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott