Bajen och Löven starkast i derbyn

SPORTBLADET

och Bofors smög upp på kvalserieplats

Två makalösa derbyvändningar och en skräll av jumbon.

Det innebar två nya lag på kvalserieplats i ishockeyns superjämna superallsvenskan - Hammarby och Bofors.

Foto: Hammarbys Tomas Kollar trycker ner AIK:s Jonas Liwing. Hammarby vann också matchen.

- Det var en otroligt skön seger. Att vända 0-3 till 6-3 tillhör inte vanligheten, sade Hammarbys tränare Daniel Broberg efter derbysegern över AIK med 6-3.

De två sista omgångarna kommer att bli riktiga nagelbitare för de fem lag som fortfarande slåss om de två kvalserieplatserna.

Och onsdagens omgång var full av dramatik.

* Nya serieledaren Hammarby vände 0-3-underläge till seger med 6-3 mot AIK inför 6 297 åskådare på Hovet.

* Nya tvåan Bofors gjorde 3-0 i sista perioden och vann med 4-1 borta mot Oskarshamn.

* Rögle, serieledare inför onsdagens omgången, halkade ned till tredje plats efter chockförlusten med 5-7 borta mot jumbon Morta.

* Skellefteå rasade från andra till femte plats efter att ha tappat 4-2-ledning till 4-5 i det heta Västerbottensderbyt mot Björklöven på bortaplan inför 6 000 åskådare i Umeå Arena.

Inga snedsteg

Det finns alltså inte plats för några snedsteg i avslutningsomgångarna.

- Vår målsättning har hela tiden varit att ta oss till kvalserien. Men skulle vi inte klara det nu så rasar inte världen samman, då har vi ett play off där vi kan greja det, sade Broberg.

Den vägen får definitivt AIK ta, laget är nu borta från topplatserna i superallsvenskan.

Det kunde ha varit annorlunda då AIK ledde med 3-0 över Hammarby efter knappt halva matchen. Men Hammarby reste sig på ett imponerande sätt i en fysisk, tuff och rolig derbymatch.

Med två mål inom loppet av 59 sekunder i mitten av andra perioden fick laget kontakt och ytterligare två mål på 1.48 i mitten av tredje fullbordade vändningen. Linus Stenssons 4-3-mål efter 12.59 av sista perioden blev matchavgörande.

Hattrick av Briell

I Umeå gjorde Chris Marinucci segermålet för Björklöven, men mannen bakom vändningen var definitivt Lars Briell som gjorde tre mål, varav både 3-4 och 4-4. Det blev en märklig match där Skellefteå var det bättre laget, men där ''Lövens'' vilja avgjorde.

- Det var mycket känslor i laget, och vi lyckades trycka dem åt rätt håll, sade Tomas Sandlin, en av tre nya tränare efter Randy Edmonds som slutade på grund av familjeskäl i tisdags.

Jumbolaget Mora har kommit i gång i senaste laget. I förra omgången besegrade laget Hammarby på Hovet efter straffar och på onsdagen blev det seger med 7-5 över topplaget Rögle hemma. Rögle hämtade upp 3-5 till 5-5 men sedan avgjorde hemmalagets Ismo Kuoppala och Marcus Eriksson med varsitt mål.

Göran Sundberg/TT