Väggen alla skidåkares mardröm

SPORTBLADET

Idrottsläkaren: Det händer i kroppen när krafterna plötsligt tar slut

Jörgen Brink ledde stort på sista sträckan i herrarnas stafett i skid-VM.

Ända tills det blev tvärstopp i sista backen.

- Troligen fick han ett plötsligt blodsockerfall. Det kan komma helt utan förvarning, säger idrottsläkaren Sten Björnum.

Foto: Brink tog helt slut - och fick efter målgång hjälpas iväg av funktionärer.

Efter loppet berättade Jörgen Brink att han kände sig hur pigg som helst – tills han plötsligt tog slut i den sista backen.

- Det låter som hans leverglykogen tog slut. Då sjunker blodsockernivån katastrofalt, säger Sten Björnum, själv aktiv maratonlöpare.

- Då får man ingen förvarning, utan plötsligt så blir man bara så där förvirrad och orkar ingenting. Den sortens kollaps kommer mer plötsligt än andra.

Mjölksyreväggen

En vägg av en annan sort är när mjölksyrenivån i kroppen blir alltför hög; den kommer emellertid sällan plötsligt. Tvärtom brukar det kännas allt tyngre innan krafterna slutligen tryter helt.

Mjölksyra bildas i musklerna under ansträngning, framförallt när musklerna arbetar under syrebrist.

Exempelvis brukar 400-meterslöpare uppvisa mycket höga nivåer av mjölksyra i musklerna efter ett lopp.

- När det blir för mycket mjölksyra i kroppen så börjar en massa centrala funktioner i kroppen slås ut tillfälligt, säger Björn Ekblom, professor i arbetsfysiologi, särskilt inriktad på idrottsfysiologi.

- Det svartnar för ögonen, man hör inte, man kan inte tänka klart. Samtidigt påverkas en massa andra funktioner, som andningscentrum och cirkulationscentrum.

Sockerlösning kan räcka

Om det var ett plötsligt blodsockerfall som drabbade Jörgen Brink räcker det med att fylla på energidepåerna för att han ska kunna åka skidor igen.

- Det räcker med att få i sig lite sockerlösning – sen är man pigg igen, säger Sten Björnum.

Däremot krävs flera dagars vila för att återhämta sig från en extrem mjölksyreutmattning; att delta i onsdagens sprinttävling är därför helt uteslutet för Jörgen Brink, anser Björn Ekblom.

- Han ska ta det lugnt och inte tävla på en vecka, tio dagar.

Risk vid stress

Särskilt stor risk att gå in i väggen är det just i extremt stressande situationer – som exempelvis när man leder sista sträckan i en VM-stafett och det bara är ett par kilometer kvar av loppet och ledningen sakta men säkert börjar krympa.

- Den främsta orsaken till att man går in i väggen är väl fysiologisk, men till det kommer de psykologiska aspekterna, säger Peter Hassman, idrottsprofessor på universitetet i Örebro.

- När man känner att man är jagad, att det kommer folk närmare och närmare, så spänner man sig lite extra, både medvetet och omedvetet, och då stumnar man lättare.

Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM