Sluta med hyckleriet

SPORTBLADET

Att tillåta proffsboxning i Sverige är en självklarhet

Det har varit mycket proffsboxning i veckan.

Alla har synpunkter. Jag och Paolo Roberto var med i Diskus i TV 4 och debatterade och fick gång på gång itutat i oss att det här handlar om Paolos hälsa. Skadorna kommer smygande, Paolo, sa en läkare beskäftigt.

Men det här handlar inte om Paolo. Han klarar sig. Det handlar om alla unga killar som har ett helvete att hitta ett rum där deras roll blir tydlig i samhället, där de kan hitta en mansroll och ett uttryck så att det enda sättet att visa sin kaxighet inte är genom att sno mobiltelefoner.

Jag försökte i all enkelhet också hävda att det är hyckleri av staten och alla riksdagsmän att sälja sprit som skadar 100 000-tals hjärnor varje år medan man förbjuder proffsboxning som k a n s k e skulle skada tio hjärnor om året.

Och sprit håller ju knappast stökiga pojkar borta från gatorna. Tvärtom, sprit leder till kvinnomisshandel, tusentals fall varje år.

Men staten tjänar ju några miljarder på brännvinet.

Utredaren Martin Ingvar var sur på Mona Sahlin för att hon försökt påverka utredningen om proffsförbudet. Några mejlare har påpekat att det är ett märkligt jäv när Martin leder utredningen om ett förbud som hans farsa David låg bakom. Nån som tror att hon kommer att förorda att farsans livsverk fimpas?

Tobak dödar folk

Själv grubblade jag lite på hur många miljarder staten tjänar på tobaksskatten. Tobak dödar folk.

Proffsboxning är en självklarhet. Allt annat är hyckleri.

Exakt när blir amatörboxningens ofarlighet farlig? Efter tre ronder? När man tar av sig hjälmen? När nån som inte är staten tjänar pengar?

Själv tror jag att Sverige skulle kunna bli ett boxningens föregångsland. Vi skulle kunna göra en lagstiftning som tar det bästa av fotbollens och NHL:s regelverk.

Vi skulle kunna bli det första landet där boxare inte systematiskt luras av arrangörerna.

Vi skulle kunna lagstifta om att bara ge tillstånd till promotors som måste redovisa all ekonomi kring galor. Vi skulle kräva att gagerna blir öppna och är utformade så att det inte går att lura boxarna genom att diverse omkostnader dras av när pengarna ska betalas ut. Omkostnader som ofta blir så stora att lönen blir försumbar.

Vi skulle kunna lagstifta om att bara ge tillstånd till arrangörer som sätter in en del av gaget i pensionsförsäkringar enligt hockeyns fackliga avtal.

Facklig organisation

Ingen boxare skulle få gå upp i en proffsring om han inte var organiserad i någon facklig organisation som bevakade hans rättigheter.

Bara de som vill boxare illa tycker att det är bättre att skicka dem utomlands till skabbiga galor.

Fredrik Ljungberg sa att Socrates var hans idol som barn. Måste varit hans klädstil då.

Den enda som varit dopad visade sig alltså vara en tafflig norsk tv-journalist.

Kan inte tycka annat än att det är stort av Abgar Barsom att erkänna: "Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte ångrar mig." Finns det NÅGON som erkänt sånt tidigare?

Till sist ett mejl om Fotbollsgalan:

Vi som älskar fotboll skiter fullständigt i talen.

Det finns ingenting som säger att en bra fotbollsspelare skall vara en bra talare.

Det finns mycket få bra fotbollsspelare och troligen ännu färre bra talare.

Bra journalister finns det bevisligen ännu färre av.

Thomas H

Lasse Anrell