Drama i USA:s OS-trupp inför invigningen

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se.

Under OS-invigningen i Pyeongchang kommer den amerikanska fanan bäras av Erin Hamlin, 31.

Detta efter att rodelveteranen besegrat den tvåfaldige guldmedaljören Shani Davis, 35, i slantsingling.

”Ohederligt”, skriver skridskoåkaren på Twitter.

Erin Hamlin och Shani Davis var två av åtta amerikanska idrottare som var nominerade till att bära USA:s flagga under OS-invigningen i Pyeongchang på fredagen. Efter att idrottare från åtta amerikanska förbund i onsdags röstat var ställningen mellan Hamlin och Davis lika: 4–4.

– Vi känner starkt för Shani och de känner starkt för Erin. Svårare än så är det inte, säger skridskoåkaren Joey Mantia enligt BBC.

Före omröstningen var det bestämt att frågan vid ett oavgjort resultat skulle avgöras genom slantsingling. Där drog Erin Hamlin det längsta strået.

– Vi har vuxit upp med att kolla på OS och på förhand har man alltid undrat: ”Vem kommer att få bära flaggan?” Att faktiskt få vara den personen är galet, sa Hamlin.

Foto: TT
Erin Hamlin och Shani Davis.

Vann historiskt guld i Turin

Shani Davis var inte lika glad. På Twitter skrev han att det är ohederligt av den USA:s olympiska kommitté att utse fanbäraren genom slantsingling.

Davis lade även till hashtaggen #BlackHistoryMonth2018, vilket fått många att undra om han menar att beslutet skulle vara baserat på ras. Davis är svart och Hamlin vit.

När Shani Davis vann 1 000-metersfinalen i Turin 2006 blev han den första svarta idrottaren att vinna ett individuellt guld på ett vinter-OS.

Dramat fortsatte när rodelåkaren Summer Britcher, 23, twittrade att hon är glad att inte en ”dålig förlorare” som Davis ska bära den amerikanska fanan.

”Lycka till i dina tävlingar, tur för dig att inte karaktär spelar någon roll för dina resultat”, skrev Britcher innan hon senare tog bort sitt inlägg.

ARTIKELN HANDLAR OM