Nye OS-favoriten: ”DET ÄR INTE SANT!”

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

Peter Forsberg, Anja Pärson och Per Elofsson är Discoverys tv-stjärnor under OS.

Men frågan är om inte rodel-kommentatorn Per-Anders von Scheele utklassar alla.

– Jag fick upp pulsen rätt rejält, säger von Scheele efter att ha hamnat i extas under herrarnas singeltävling.

Per-Anders von Scheele har seglat upp som en ny tv-favorit under OS i Pyeongchang. 64-åringen kommenterar rodel – och han gör det passionerat. När herrarnas singeltävling i rodel avgjordes under söndagen klantade sig tyske storfavoriten Felix Loch, skrällen David Gleirscher knep guldet och von Scheele, ja, han gick loss rejält.

”DET HÄR ÄR INTE SANT. DET ÄR INTE SANT”, ”DET ÄR SANSLÖST”, ”DET FINNS INTE PÅ VÄRLDSKARTAN” och ”DET HÄR GÅR ÖVER ALLT ANNAT” var bara några av de verbala utfallen under Lochs misslyckade åk.

”Fruktansvärt extremt”

Hur mådde du?

– Jag har själv åkt kälke (styrman i tvåmansbob i Calgary 1988 och ende Blekingebon som tävlat i ett vinter-OS) på hög nivå. Jag vet den där känslan när man sitter inför det sista åket och inte får göra någon miss. Det är en grym anspänning, Loch var storfavorit och Gleirscher blev ju klar för OS i sista stund. Bara två veckor inför i OS i konkurrens med sin egen bror. Det var en underdog, fruktansvärt extremt.

Du kändes taggad?

– Jag hade fått upp pulsen rätt rejält. Lochs miss fick mig att gå i taket. Den missen straffade sig så extremt.

”NI SER VAD SOM HÄNDER!”

Men när Loch gör missen så skriker du: ”NI SER VAD SOM HÄNDER”. På redaktionen kan vi efter otaliga repriser konstatera att nej, vi såg inte vad som hände. Vad hände?

– Det går så fort! Så jag förstår. Men jag har ett öga för det där eftersom jag tävlat i OS och dessutom tränat i bob och skeleton. Så jag är van vid de här små finesserna och ser att Loch gör fel. Felet begås tidigt, men det straffar sig sent. Nyckeln är att komma rent ut den där kurvan, men avvägningen är att inte styra för mycket. Men han styr för mycket och får därför sladd.

Får beröm från okända

Var det här det värsta du sett?

– Det var det värsta jag sett i rodel. Att en stor favorit kör bort sig så kapitalt i sista åket.

Hur har folk reagerat på ditt referat?

– Jag har sett rätt mycket på nätet och sociala medier. Fullständigt okända människor skriver härliga kommentarer och det känns både kul och häftigt. Jag har kommenterat kälksport ganska länge för Eurosport, men det är ju inte den största sporten. Jag försöker lyfta fram sporten. Förbundet har problem med återväxten, men alla har åkt kälke och gillar att åka fort, så det kan gå.

Tre OS-fakta om rodel 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM