KLITJKOS KROSS

SPORTBLADET

Brödernas kliniska boxning regerar vidare – men fler som Haye behövs

1 av 14

HAMBURG. Världens bästa tungviktsboxare heter Klitjko.

Vladimir och Vitalij.

David Haye skapade liv i tungvikten med sin provocerande kaxighet men mer blev det inte. I ringen var Vladimir Klitjko den störste och den bäste.

Foto: Foto: REUTERS
KLAR POÄNGSEGER Vladimir Klitjko får in en rak höger på utmanaren David Haye. Men matchen var aldrig nära en knockout. Däremot vann ukrainaren klart på poäng efter tolv ronders boxning.

Nu är det Klitjkobrödernas kliniska, nästan vetenskapliga, boxning som regerar. Ett på alla vis imponerande hantverk, men utan den nerv som Haye skapade. Nerven som tungviktsboxningen i längden är helt beroende av.

David Haye tog med sina förolämpningar och provokationer tillbaka tungviktsboxningen till det lite obehagliga och smutsiga som fascinerat så mycket genom åren. Proffsboxning mår inte bra av att bli en sorts finkultur som de välartade bröderna från Ukraina är på väg att göra den till.

David Haye försökte med alla sina tricks och överraskande rörelser för att hitta in under Vladimirs långa irriterande vänster men avståndet fram till Klitjkos huvud blev för långt.

Haye hoppade in slagen, skickade vildsinta högersvingar, försökte få fart på vänstern när all balans låg fel för att luras. Inget lyckades. David Haye var helt enkelt för liten och för lätt för att kunna hota den iskallt beräknande Vladimir som styrde matchen exakt dit han ville ha den.

Haye inte i samma division

Jag erkänner att jag hoppades på Haye för boxningens skull men när jag före matchen försökte fundera ut hur han skulle vinna hittade jag inga logiska möjligheter.

Haye är en fantastisk boxare med en enorm naturlig talang – men han är det i en lägre viktklass och alltså inte i samma division som bröderna Klitjko.

Att Haye ändå är Klijkos hittills häftigaste utmanare säger en hel del om problemen som den professionella tungviktsboxningen har. När Klitjko nu samlat alla tunga världsmästartitlar är frågan självklart hur länge de tycker det finns anledning att försvara dem?

Båda är fortfarande omärkta av sin tuffa sport och extremt vältränade men någon gång tar motivationen slut och pengar är sedan länge inte deras huvudsakliga drivkraft.

David Hayes förlust visar ännu tydligare behovet av en ny fräsch kaxig utmanare med extrema kvaliteter. Allra helst en amerikan eftersom USA fortfarande är navet i världens proffsboxning.

Kyla och regn för publiken

Imtech Arena, Hamburger SV:s mäktiga fotbollsstadion, kunde ha bjudit på en riktigt häftig boxningsfest men ett ihållande hällregn plågade Hamburg hela kvällen. De som betalat allra mest för sina biljetter tvingades att fly golvet till de av tak skyddade sektionerna längre bort från ringen fram till huvudmatchen då de kom tillbaka inplastade i rosa regnponchos som delats ut.

Regnovädret kylde ner graderna till futtiga 14 plus och även stämningen lite grand men David Haye och hans följe fick ändå bokstavligen slå sig fram till ringen när fans ville komma allt för nära under inmarschen.

Haye provocerade in i det sista med att sitta kvar så länge i omklädningsrummet att man hann tänka tanken att det inte skulle bli match vilket såklart hade blivit århundradets antiklimax.

Oavsett hur matchen skulle sluta hade David Haye bestämt sig för att han ska sluta boxas snart. Att fortsätta boxas efter att man fyllt 30 är ingen bra sysselsättning för hälsan, har han resonerat. Vilket låter som en mycket förnuftig tankegång.

En fajt mot Vitalij ger pengar

Frågan är dock hur han ska klara att stå emot lockropen och kraven på en match också mot storebror Vitalij? Haye buntade ihop båda bröderna till en gemensam motståndare under sin långa period med hånfulla förolämpningar fram till gårdagens match.

En fajt mot Vitalij skulle ge David Haye nya enorma inkomster. Omvänt får han leva resten av sitt liv med antydningen att han inte vågade gå upp och riskera allt än en gång mot ännu en Klitjko ifall han tackar nej till ett erbjudande.