Skidskytte

Tar över laget han dömde ut

Av: 

Johan Flinck

Patrik Brenning

SPORTBLADET

”Hela laget är dopade”

För två år sedan pekade Wolfgang Pichler ut hela det ryska landslaget som dopade.

Nu tar 56-åringen över landets landslag efter 16 år i Sverige.

– Känner jag Wolfgang Pichler rätt – och det gör jag – kommer han att städa upp där ordentligt, säger Sveriges förbundskapten Staffan Eklund till Sportbladet.

Wolfang Pichler ligger bakom det svenska skidksytteundret med Magdalena Forsberg, Anna Carin Zidek och Björn Ferry. Men efter 16 år lämnar tysken nu det svenska landslaget.

”Hela laget dopar sig”

– Jag har fått en bra möjlighet att börja om på nytt, det är min sista chans att göra något nytt, säger Pichler till Radiosporten.

Pichler blir istället tränare för det ryska landslaget. En långtifrån okontroversiell utnämningen.

2009, efter att Jekaterina Jurjeva, Albina Achatova och Dimitrij Jarutjenko avslöjats för dopning, krävde Pichler att hela det ryska landslaget skulle stängas av från allt tävlande i upp till två år.

– Jag tror att hela laget dopar sig, sade Pichler till Sportbladet.

– Bästa straffet är om hela nationen inte får ställa upp i internationella tävlingar på ett eller två år. Har de lite karaktär själva så ställer de inte upp i OS. Då skulle deras nästa OS bli hemma i Sochi 2014 och det skulle få det ryska förbundet att rensa upp. Och gör de inte det själva så får IBU visa hur man gör.

Kritiserad av storstjärnan

Pichler jobbade samma år även aktivt tillsammans med andra länders ledare för att Internationella förbundet (IBU) skulle frånta Ryssland arrangemanget för VM 2011.

– Vi sa då att om en nation har två eller fler dopningsfall på två år så ska man stänga av hela nationen. Jag är helt säker på att vi förlorat medaljer på grund av de varit dopade. De var före oss i mixedstafetten i VM i fjol till exempel. I OS var de tvåa och vi fyra i herrstafetten. Jag kan inte tänka mig att de var rena då heller. Då var det Olga Pyljova som åkte fast, sade Pichler.

Arbetet ledde senare till att tysken hamnade i handgemäng med ryska förbundets vicepresident Dimitrij Aleksasjin inne på VM-arenan och dömdes ut av storstjärnan Maksim Tjudov.

Eklund: Kommer rensa upp

– Det är lågt att springa runt och samla underskrifter. Han borde ställa sig upp inför de andra nationerna och be om ursäkt till hela det ryska landslaget. Vi är inga fruntimmer, vi är män, sade Tjudov.

Förbundskapten Staffan Eklund tycker dock inte att Pichlers val är konstigt.

– Nej, jag tycker inte det. Tvärtom kan man säga. Ur det perspektivet kan man se det här som bra för oss: Känner jag Wolfgang Pichler rätt – och det gör jag – kommer han att städa upp där ordentligt om det är så att de fortfarande håller på med något sådant, säger Eklund till Sportbladet.

– Wolfgang kommer att ha järnkoll där. Så allt sånt med dopning kan vi räkna bort.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Skidskytte

ÄMNEN I ARTIKELN

Skidskytte