Byggmark och Bäck tar Larssons VM-plats

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-26

”Går rent på placeringar”

André Myhrer och Mattias Hargin nådde pallen, men de riktiga vinnarna fanns därbakom.

Med sensationellt små marginaler roffade Jens Byggmark och Axel Bäck åt sig varsin biljett till VM – och petade förre slalomkungen Markus Larsson.

– Det är så tajt att jag inte ens orkar titta på det, säger tränaren Magnus Larsson.

Bäck.

Efter första åket var resultaten skimrande.

André Myhrer var överlägset snabbast, Mattias Hargin låg tvåa och bakom dem fanns fyra till svenskar bland de tjugo främsta.

Allt var upplagt för ett rafflande andraåk. Men hur viktigt det var visste få:

– Vi har fem åkare som uppfyllt kriterierna för att få åka slalom i VM, men en av dem ska bort. Det jag har sagt är att det enda rättvisa är att gå rent på placering. Den som har åkt bäst ska få åka, säger förbundskaptenen Magnus Larsson.

Bäck var utanför

I praktiken tampades tre åkare om två platser. Markus Larsson låg bäst till, Jens Byggmark hängde på håret och Axel Bäck låg utanför VM-platserna.

Men platserna kastades om med minsta möjliga marginal. Läs noga här, för det är lite knepigt:

Det började med att Jens Byggmark träffade helt rätt i andraåket och tog stor ledning. När Markus Larsson sedan körde ur var förutsättningarna klara: om Byggmarks tid räckte till minst en sjundeplats var han klar för VM.

För Axel Bäck var villkoren lika hårda: visst körde han strålande, men han var tvungen att klättra från plats 21 till personbästat 6 för att få en biljett.

Bara storslalom

När alla åkare susat förbi stod Myhrer som tvåa och Hargin som trea. Bakom dem tog Jens Byggmark sjundeplatsen med elva hundradelars marginal. Axel Bäck var sexa med tre hundradelar på sin sida.

Med andra ord kommer Markus Larsson inte få åka VM-slalom, utan få nöja sig med storslalom.

Efter uppåkningen var Axel Bäck lyrisk.

– Det passade oss jävligt bra i dag. Vi har gått bra inför tävlingen, så det är ingen slump att vi är skitmånga däruppe. Alla är på bra humör nu – framför allt jag, säger han.

Följ ämnen i artikeln