K-1-finalen ställs in

SPORTBLADET

K-1 kastar in handduken

Ett av världens största kampsportsevenemang ställs in. I ett pressmeddelande från promotionbolaget Its Showtimes vd Simon Rutz kom igår beskedet att det inte blir någon K-1 World Grand Prix-final 2011.

– Jag är inte förvånad, säger Jörgen Kruth.

Foto: Jörgen Kruth

Kickboxningsorganisationen K-1 har under de senaste 15 åren varit en av de största i kampsportsvärlden. Jörgen Kruth tävlade i japanska K-1 mellan 1999 och -06 och han är inte förvånad över beskedet.

– Det är jättetråkigt, de har ju kört varje år sedan 1993, men jag har haft det på känn. De sista åren har det varit stora ekonomiska bekymmer både för Japan och för K-1. Det har ju varit problem länge med obetalda löner till exempel. Jag är faktiskt förvånad att de fick till någon tävling förra året.

Inga biljetter till salu

Men problemen är inte endast ekonomiska. Elimineringsturneringen som skulle lett fram till en final i december var tänkt att gå av stapeln i kinesiska Nanjing 29 oktober, men med två veckor kvar finns fortfarande inga biljetter till salu. Inte heller har visumhandlingar till de tävlande ordnats.

– Man vet ju inte om det blir någon turnering nästa år heller. Alla de största stjärnorna har lämnat sporten nu och det verkar som man får börja om från början. Vad jag förstår så är det tre andra företag som budar om rätten att ta över K-1 så vi får väl se, säger Kruth.

Har tappat till UFC

Att det är en verklig jätte som nu kastar in handduken råder inga tvivel om. Galorna har lockat miljonpublik världen över och under flera år ansågs konkurrensen från K-1 vara den främsta anledningen till tungviktboxningens sorti från rampljuset. Nu kan en annan jätte i sin tur anses gjort det samma mot K-1.

– UFC (Ultimate Fighting Championship) har ju blivit väldigt stort och de är väldigt väl organiserade. De har dessutom lockat över flera av de bästa från K-1, säger Kruth.

K-1 har också fått mycket kritik de senaste åren för att matcherna mest liknat freak-shows med jättar som Bob Sapp, sumobrottaren Akebono och den väldige koreanen Hong-man Choi 218 cm 170 kg.

– Det där är förstås inga fighters men japanerna gillar freaks. Om jag inte har fel så är den mest tittade K-1 matchen någonsin den mellan Bob Sapp och Akebono så man kan ju förstå varför de sätter ihop de där matcherna. Även om det är tråkigt.