Min filosofi – jag avvaktar

SPORTBLADET

Just nu är det ganska oroligt i pokervärlden och många funderar på vad beslutet att förbjuda nätpoker i USA kommer att betyda.

Självklart kommer det att få konsekvenser för spelarna i USA, eftersom de på sikt inte kommer att kunna spela.

I alla fall tillfälligt för jag tror inte att ett så ogenomtänkt beslut kommer att stå sig i längden.

För oss andra, och för de som hittar de genvägar som jag är säker på att de kommer att finnas, spelar det inte lika stor roll. Vi kommer inte att möta lika många amerikaner på nätet givetvis, men resten av spelarna finns ju kvar. Dessutom dröjer det åtminstone fram tills nästa sommar innan beslutet får genomslag.

Måste mönstra motståndet

Jag tillämpar min pokerfilosofi vad gäller hela diskussionen kring det amerikanska förbudet. Jag väntar och känner av läget innan jag låter det påverka min strategi. Säkert är det så att beslutet om/när det faktiskt genomförs kommer att påverka spelet online.

Men i dag vet jag inte hur, därför avvaktar jag. Det är en filosofi som jag alltid använder när jag spelar, i alla fall turneringar. Sätter jag mig vid ett nytt bord eller med nya spelare tar jag gärna god tid på mig och försöker läsa mina motståndare. Vem är aggressiv? Vem är tight? Hur ser deras betting-mönster ut och så vidare. När jag har den bilden klar för mig kan jag börja spela spelet på riktigt och är inte längre lika beroende av mina kort.

Undvikit onödiga misstag

Jag tror att det är en av förklaringarna till att det gått så bra för mig, att jag har tålamod att vänta tills jag har tillräckligt underlag för att fatta rätt beslut. Genom att tillämpa den filosofin har jag undvikit en hel massa onödiga misstag. Därför tror jag att det är det klokaste är att göra det samma nu. Jag väntar och ser vad som händer.

En historisk kvinna

Jag tänkte avsluta med några korta ord om EPT. Hittills har det inte gått direkt lysande för mig, varken i Barcelona eller i London. Jag gläds desto mer åt att vi fick en kvinnlig vinnare i London. Victoria Coren blev som första kvinna historisk, genom att vinna en EPT-deltävling och dessutom lyckades slå en av mina bästa vänner, Emad Tahtou, i heads-up.

Nu tar jag en paus från EPT och stannar hemma ett par månader med familjen i Australien. Men, kom ihåg vad jag redan har sagt - jag är bra sugen på att ta en EPT-titel och det finns fortfarande flera chanser kvar.

Pass the sugar.

Joe Hachem

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker