Tung svensk VM-förlust

SPORTBLADET

Finland vann i slutminuterna

Foto: Sverige föll mot Finland.

KEMEROVO

Sverige har spelat fem raka VM-finaler i bandy.

Ska det bli en sjätte krävs det betydligt bättre spel än i förlustmatchen, 4–5, mot Finland.

Gruppspelsmatchen var tuff – stundtals på gränsen till brutal – och var målmässig jämn hela tiden, men när det väl gällde orkade inte svenskarna stå emot den finländska offensiven.

Matchen avgjordes i slutminuterna när Magnus Muhrén blev utvisad efter att liggande ha huggit Petteri Lampinen på hälsenan efter en tackling och Marcus Bergwall fått göra honom sällskap i utvisningsbåset minuten senare.

– Jag ska nog vara glad att jag inte fick rött kort. Jag fick en armbåge i ansiktet och det bara brann till och jag slog tillbaka. Otroligt dumt, men jag tycker att han skulle ha blivit utvisad för den våldsamma tacklingen också, sade Muhrén.

Tio finländska utespelare mot åtta tröttkörda svenska innebar att Sami Laakkonen kunde skjuta in sitt tredje mål för dagen efter ett frislag och se till att matchen slutade med finländsk seger.

Kunde inte hålla skottet

Duktige målvakten Andreas Bergwall kunde inte hålla skottet, och Laakkonen petade in returen.

– De är bra, det är inget snack om det. De fick oss dit vi ville och vi har inget som helt flyt i vårt spel. Och så får de det där slumpmålet på slutet, sade Muhrén.

Trots förlusten finns det ännu chans för Sverige att vinna gruppen, och då få möta svaga Kazakstan i lördagens semifinal.

Då krävs det en seger mot hemmafavoriterna Ryssland på onsdagen, och med minst tre mål.

Ska göra en bra match

Förbundskaptenen Anders Jakobsson:

– Vi ska göra en bra match mot dem, i alla fall. Det känns nästan som att det här var första gången vi spelade bandy på flera veckor, medan finländarna hade tempot i kroppen sedan deras match mot Ryssland. Bara vi spelar lugnare och vågar hålla i bollen så kan det gå riktigt bra, sade Jakobsson.

För Magnus Muhrén har VM börjat sådär.

En av svensk bandys absolut bästa spelare genom tiderna, om inte den bäste, har inte fått in en enda boll i turneringen och får slita hårt på banan utan att få särskilt mycket tillbaka.

– Jag känner mig helt otajmad och tar fel beslut nio gånger av tio. Farten och kraften finns där, men så tar jag de här konstiga besluten. Nä, det är bara hoppas att det hinner ordna sig, sade han.

Nytt försök till ordning: Onsdag klockan 13.00.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy