Han pratar bara när något extra inträffar

SPORTBLADET

Niklas Hogner skulle inte ha hörts i går i Eurosport.

Han skulle ha tävlat i konståknings-EM, i det första svenska paret sedan 1940-talet.

Det blev inte så, på grund av sjukdom.

Det blev i stället Eurosport, där han kommentatorsdebuterade förra säsongen.

En debut Bengt Grive säkert nickade förnöjt till från sin himmelska utsiktspost.

I går log Bengt Grive belåtet.

Niklas Hogner är så fokuserad och så konkret i sitt kommenterande. Han följer noga åkarna, pratar bara när något extra inträffar, förklarar svårigheterna och kan säga ”ajaj” och ”det där satt” på det naturligt självklara sätt som just Bengt Grive.

Det finns också den där dröjande undertonen i rösten som var karakteristisk för Torsten Jungstedt. En röst att lyssna till.

Dialogen med huvudkommentatorn Cecilia Wiberg fungerade också den. De konverserade, ingen upprepade vad den andre sa och rollfördelningen var tydlig.

Även Roger Blomquist och Lotta Falkenbäck i SVT fungerar bra tillsammans. Men de kommer i skymundan av Eurosport genom SVT:s som vanligt märkliga tablåsättning. Sena, hårt redigerade kvällssammandrag och än värre, de annonserade direktsändningar i digitala 24 är inte direkt.

Graham Souness fick sparken som expertkommentator från engelska Sky Sport. Motiveringen var att han var ”inte värd pengarna”. Att sådant aldrig händer i Sverige ?

Canal+ Sport sägs spara pengar. Men råd hade man i helgen att skicka Tomas Antonelius till London. Dessvärre inte som turist, utan som bisittare åt Niklas Holmgren.

Kanal 5 knoppar av sig i TV9, start om drygt en månad. I den kanalen ­tänker man lägga några av kvartsfinalerna i is­hockeyns slutspel. Matcher som egentligen var ­tänkta för Kanal 5. Men om inte Kanal 9 får överta en annan kanals tillstånd i det digitala marknätet och om kabelbolagen inte är intresserade betyder det att få kan se matcherna. Tyvärr börjar det bli mer regel än undantag att idrottsrättigheter hamnar i andra kanaler än dit de såldes.

Mygel, fiffel, skumma pengaaffärer. Om några dagar är det presidentval i Uefa. Inte ett pip i svensk sport-tv. Men det är väl så Lars-Åke Lagrell vill ha det.