Samuelsson fick inte kvala om OS-plats

Publicerad:
Uppdaterad:

Arrangörerna stängde hallen

Baku (TT:s utsände)

Brottaren Jimmy Samuelsson satt och deppade över sin VM-turnering och tyckte det mesta var fel.

Då slog räknenissarna till.

Var det inte så att Samuelsson hade chans till ett extra kval för att kvala till OS?

Jodå. Samuelsson blev glad och började värma.

Då stängde arrangörerna hallen.

Matcherna om vem som blir åtta på VM i Baku och därmed är klar för Peking får gå tisdag morgon. Eller tisdag middag, Eller kväll. Ingen visste riktigt säkert.

Programmet är fulltecknat och man börjar redan kl 8 på morgonen, inte 9 som vanligt.

– Bedrövligt, tyckte svenske förbundskaptenen Leo Mylläri som rushade över hela sporthallen bort till sekretariatet för att skälla.

Och stackas Samuelsson, som hade börjat värma upp och ladda för OS-kvalmatchen som inte blev av, fick klä på sig igen och lomma ut till bussen.

Kul var det inte, i Baku.

Föll mot världsmästaren

Samuelsson, som blev världsmästare i Moskva 2002, var annars sitt vanliga snålbrottande jag i Azerbajdzjan. Han slog tysken Thätner utan att ta en teknisk poäng. Han slog moldaven Gaivan Tudor utan att ta en teknisk poäng.

– Han behövde inte, sade Mylläri. Hade det behövts, hade Jimmy tagit poäng.

Sedan blev det tvärstopp mot hemmaidolen Farid Mansurov, som senare på kvällen blev världsmästare och fick publiken att spränga decibelvallen.

Det var samme Mansurov som kostade Jimmy en medalj i OS senast, i Aten.

Svensken fick börja återkvala i VM eftersom Mansurov tog en av finalplatserna, men svensken halkade fel direkt genom att inte slå Endrix Andreaga från Venezuela.

Det var i det läget Samuelsson såg tillvaron i svart och det var då svenskarna började räkna och fick en aha-upplevelse.

Stängde hallen

Gick allt som det skulle så skulle Samuelsson få brottas om åttondeplatsen, som en extra bonus. Svenska gruppen låg på mage på mattan i träningslokalen, svenska gruppen satt vid bord och tittade i papper. Svenska gruppen grubblade och kollade och ...jodå, tre brottare skulle göra upp om åttondeplatsen. Samuelsson skulle möta segraren av de båda konkurrenterna. Peking var plötsligt inom synhåll.

Men planer och verklighet gick åt skilda håll. När Mansurov vunnit guldet i 66 kilo och publiken jublat färdigt marscherade säkerhetsvakterna, hundra och åter hundra, ut i ordnade led. Hallen började bli tom, tv-strålkastarna släcktes.

Dagen var slut. Men det kommer snart en till för Samuelsson, en tisdag med Pekingkänsla.

Christer Jönsson/TT

Publicerad: