Pengaregn över Andreas Jonsson

SPORTBLADET

Svensken vann VM-avslutningen

Andreas Jonsson vann årets sista VM-deltävling i speedway och belönades med den största segerchecken någonsin – 100 000 dollar (ca 640 000 kronor).

Men en sammanlagd tiondeplats innebär att inte är säker på en plats i nästa års VM-serie.

Foto: Andreas Jonsson i täten.

Efter en strulig säsong med flera axelskador har det lossnat rejält för Jonsson i slutet av säsongen. Han var en viktig kugge i Dackarnas SM-vinnande lag och självförtroendet var på topp inför tävlingen i tyska Gelsenkirchen.

– Jag visste att jag hade motorer som fungerade bra och det är en stor trygghet. Tidigare under säsongen hade det varit ganska mycket strul, sade Jonsson.

Jonsson vann grundtävlingen på tolv poäng, men blev tvåa i sin semifinal efter Greg Hancock – och missade därmed chansen att få välja startbana först i finalen.

Kramigt slut

Trots bana tre i finalen var Jonsson först ur startsvängen. Han passerade Hancock på ytterspår och vann sedan finalen helt ohotad före Hancock och Jason Crump, som säkrade bronsmedaljen i VM-serien. Guldet hade sedan tidigare danske Nicki Pedersen säkrat och silvermedaljen gick till Leigh Adams, Australien.

Efter finalsegern vräkte sig Jonsson över skyddsstaketet och ett vilt kramkalas utbröt med managern Mikael Teurnberg och mekanikerna. Ett bättre slut på säsongen kunde Jonsson inte ha fått.

– Jag lovade min mamma en resa om jag vann tävlingen och det kommer hon att få, sade Jonsson nöjt.

Goda chanser

Trots att Jonsson vunnit två VM-deltävlingar under säsongen blev det bara en tiondeplats i sammandraget. De åtta bästa förarna är garanterade en plats även nästa i nästa år VM-serie. Men med två segrar under året lär Jonsson få ett av de fyra wild card som kommer att delas ut efter säsongen.

– Vi får vänta och se hur det blir. Det beslutet är inte upp till mig, sade Jonsson.

Peter Karlsson fick chansen sedan Antonio Lindbäck tackat nej. Karlsson körde in åtta poäng, det fattades en för att han skulle nå semifinal.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway