Rockies rockar Denver

SPORTBLADET

I Colorado är det månaden Rocktober just nu

NEW YORK. I Colorado är det inte oktober just nu.

Det är – Rocktober!

Baseboll-laget Colorado Rockies har satt Klippiga bergen i brand med sitt magiska playoff-race.

Och nu ska World series för första gången avgöras i Denver.

Foto: Rockies & Roll.

Oktober är alltså den klassiska baseboll-månaden i USA. Det är då playoff avgörs, det är då mästarnas koras, det är då legenderna skrivs.

Så när ett lag som heter Rockies plötsligt går i spinn under denna myternas tid är det förstås självklart att döpa om hela satans månaden till – Rocktober.

Och tro mig, ett lag som heter Rockies har verkligen gått i spinn. Colorado Rockies alltså (ej att förväxla med det hockeylag som en gång i tiden hette just så och hade ikonen Hardy Åström i mål). De avslutade grundserien med att vinna 13 av 14 matcher – och tog sig mycket otippat till ett extra omspel mot San Diego Padres om den sista wild card-platsen i National League. Den matchen vann man med 9-8, efter fyra extra innings. Därmed blev Rockies plötsligt klara för slutspel. Där började de med att ”svepa” Philadelphia Phillies i tre raka. Och sedan, i National League-finalen mot Arizona Diamondbacks gjorde de om bragden – vann fyra raka, utan att blinka.

Nu ska de upp i organisationens första World Series (Rockies har bara funnits sedan 1993) , mot antigen Boston Red Sox eller Cleveland Indians.

Det är fantastiskt. Särskilt som Colorado i praktiken är renons på stjärnstatus. Klubben har väl sådär en tjugondel av Yankees lönekostnad. Men i klubbhuset i Denver finns något som såna som Steinbrenner inte kan köpa – och inte heller verka förstå att de ska leta efter. Sammanhållning. Lagkänsla. Lojalitet.

Heja Red Sox

Därtill har Rockies fans som stöder sina hjältar med reservationslös passion. Stämningen på Coors Field de här höstkvällarna hör till det mest besinningslösa jag sett på en idrottsarena. Man vill dit, man vill smaka på vad som verkar vara världens skönaste hösthysteri

Det blir svår att inte sympatisera under finalspelet. Om de nu inte ställs mot Red Sox (Cleveland ledde serien med 2-1 inför nattens möte och det handlar om bäst av sju). Som varande påstådd Yankees-fan förväntas jag förstås avsky Red Sox. Men det gör jag inte, för egentligen är jag inget riktigt fan. Jag håller på alla klassiska lag och Red Sox är så mycket klassisk lag man kan bli. Det vore stort om de fick vinna World series igen.

Well, spännande blir det hur som helst. Och hysteriskt.

Sensommarens mest uppmärksammade rättegång i New York slutade alltså med att Madison Square Garden och Knicks-coachen Isiah Thomas får betalade den tidigare anställda Anucha Browne Sanders 11,6 miljoner dollar (sådär en 75 miljoner kronor) i skadestånd – för sexuella trakasserier.

Det värsta, för MSG-ägaren James Dolan, är dock inte skadeståndet i sig. Det värsta torde vara att det under den långdragna rättegången blivit känt vilken unken fratboy-kultur som råder i hela den där organisationen.

Om hockey skriver jag numer i första hand i en krönika som publiceras på torsdagar – kolla papperstidningen i morgon, för bövelen.

Men Mats Sundin måste nämnas här också. Vilken gigant, vilken fantastisk hockeyhjälte. Vi har inte haft många större idrottsmän.

John McEnroe gjorde ett lysande gästspel i Larry Davids ”Curb your enthusiasm” häromsistens.

Bloggen måste nämnas här också. Har en ihop med den store Ros, om NHL. Kolla adressen blogg.aftonbladet.se/18756. Oj, vilken fest.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL