Elofsson: Jag visste att Mühlegg var dopad

SPORTBLADET

Före detta skidstjärnan om loppet som knäckte honom

Det var loppet som sägs ha knäckt honom.

Per Elofsson berättar nu att han visste att Johann Mühlegg var dopad inför OS 2002:

– Jag ville bara skrika åt alla att han skulle bort från mästerskapet.

Foto: per Elofsson deppar samtidgt som Johann Mühlegg går i mål.

Ni minns bilderna: hur den slagna svensken hänger på stavarna efter att han brutit loppet de flesta trodde att han skulle vinna.

Och hur den dopade tyskspanjoren leende vinkar till publiken mil före målgång, omänsklig i sin överlägsenhet.

Redan innan Per Elofsson kom till olympiaden i Salt Lake City för fem år sedan hade han hört ryktena om Mühlegg.

– Vi svenskar visste att det var de som knaprade piller och dopade sig. Mühlegg hade ju också blivit så mycket bättre sedan han började tävla för Spanien. Rapporterna från hans träningspass inför Salt Lake City var helt hysteriska, han hade flugit uppför backar med fradgan hängande, berättade Elofsson under onsdagens antidopningsseminarium i Stockholm.

Vägrade ge upp

Svensken ville visa för sig själv och världen att man kunde vinna utan fusk, så segerviss ställde sig Elofsson på startlinjen i OS som storfavorit.

– Mühlegg hade ju egentligen ingen bra teknik, han hade fullt upp med att hålla redan på armar och ben. Han körde helt på styrka.

Farten i tremilsloppet var furiös från det första stavtaget, men Elofsson envis. Han vägrade släppa och trodde inte att Mühlegg skulle kunna hålla den farten under hela loppet.

Men sedan kom stigningarna.

– Johann tänkte inte ens efter, han bara gick ut på kanten och rundande mig och Ole Einar Björndalen. Det bara bolmade om lungorna.

– Det blev kaos i min hjärna, jag tänkte på alla tusentals timmar av träning som jag lagt ned. Vad skulle jag kunnat göra annorlunda för att hänga med?

Efter två varv på de tuffa banorna i Soldier Hollow var Elofsson knäckt och bröt loppet. Kroppen hade börjat domna bort. Han blev groggy då hjärnan inte fick något syre.

– När jag stod där och såg Mühlegg vinka till publiken redan efter halva loppet ville jag bara skrika ”ta bort honom från mästerskapet, att det var så mycket fusk det kunde bli”.

Lurad i fällan

Först i slutet av mästerskapet åkte Mühlegg för bloddopning med epo, men det var nära att han hade gått fri.

– När Mühlegg skulle lämna dopningsprov efter loppet så kissade han ut sin ”färska” urin i en snödriva. Sedan bälgade han i sig vatten så att hans urinprov egentligen bara innehöll vatten, berättar Arne Ljungqvist, som var chef för dopningstesterna under OS.

– Jag sade till de ansvariga på plats att vi skulle släppa honom och låta honom tro att allt var okej. Sedan tog vi honom vid medaljceremonin inne i Salt Lake City dagen efter.

Per Elofsson fick vinna tre VM-guld i karriären, med redan 2003 sade kroppen ifrån då han pressade sig för hårt i träningen. Cellväggarna hade blivit så tunna att det läckte in vatten. Diagnosen blev utmattningssymtom.

– Jag vill inte säga att det var Mühlegg som förstörde min karriär. Det var både fysiskt och mentalt. Jag hade haft en agent som försökte sno mig på pengar och försökte därför sköta alla mina affärer själv. Det blev för mycket.

Men det där tremilsloppet Salt Lake City var ändå början till slutet för den här generationens bäste svenske längdåkare.

Lars Markusson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM