Rekord i spjut – årsbästa av Klüft

SPORTBLADET

Annika Petersson kastade 57,31 meter

ESKILSTUNA

Efter år av skador hände det plötsligt. Annika Petersson tog spjutet och...

– ...ja, det bara flög.

Det nya svenska rekordet lyder 57,31.

Annika Petersson gav den tredje dagen av friidrotts-SM en flygande start. Geflekasterskan skickade iväg 600-gramsredskapet till svenskt rekord i sitt första kast och studsade av glädje framför publiken på Ekängens idrottsplats i Eskilstuna.

Ofta skadad

Resultatet var 61 centimeter längre än Peterssons eget svenska rekord från 2000, då tävlade hon fortfarande för Edsbyn.

– Det här var på tiden. Jag har haft massor av skador de senaste åren, det har varit benhinnor, axeloperation och ryggproblem, sade en glädjestrålande vinnare efter sitt femte SM-guld.

För att kvala in till VM i Japan behövs 59 meter.

– Men nu får jag sikta mot OS i Peking. Det är inte omöjligt, log Petersson.

Årsbästa av Klüft

Bakom Petersson noterade Carolina Klüft årsbästat 44,79 i sitt sista kast. Tidigare i år hade hon som längst nått 44,16 och varit hämmad av en axelskada.

– Axeln kändes inte så mycket nu, men jag är ganska tålig. Jag hade mer problem med tekniken – spjutet liksom plogar genom luften, summerade Klüft.

Det är långt upp till Klüfts högsta nivå. Personbästat 50,96 är från förra året. Klüft slutade nu sexa i SM, men en tangering av personbästat hade räckt till silver bakom Annika Petersson.

Klüft lämnar Eskilstuna för Osaka med tre årsbästa i kula, höjd och spjut. Hon tog även SM-brons i häck – men ett ösregn gjorde att tiden bara blev 13,66.

Läs mer om SM

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott