”Han är sjukt manipulativ”

Svenska EM-stjärnans attack mot tränaren

avJohan Flinck

NANTES. Inför EM går Loui Sand till attack mot sin förre tränare i franska Brest.

– Han har psykopatiska drag och är sjukt manipulativ, säger bollartisten.

Ändå valde landslagskompisen Isabelle Gulldén att gå till Brest.

Loui Sand har visat upp fin form i det dubbla EM-genrepet mot Montenegro den senaste veckan.

– Jag har aldrig mått så här bra som jag gör nu; generellt, i privatliv och allt. Jag är sjukt förväntansfull och det ska bli sjukt roligt att spela EM, säger bollartisten på vänsterkanten.

En viktig anledning till att Sand mår så bra är nya kärleken Emma Berglund, landslagsspelare i fotboll och proffs i PSG.

En annan är att Sand sedan i somras slipper sin förre tränare i Brest – Laurent Bezeau.

Sand tog klivet ut i proffsvärlden från Sävehof inför förra säsongen och skrev på för den franska storklubben. Redan efter ett år lämnade hon Brest för den betydligt mindre klubben Fleury.

”Var jävlig mot mig”

Inför EM, där Sverige premiärspelar i morgon, går Sand till tuff attack mot Bezeau, som är kvar i Brest där Filippa Idéhn är inne på sin andra säsong medan Isabelle Gulldén anslöt i somras.

Foto: Henrik Montgomery/TT

I en intervju i förra veckan med Handbollskanalen kallade Sand honom för ”psyksjuk”.

Är han det, frågar vi när vi slår oss ner med 25-åringen?

– Det vet jag inte, men enligt mig har han psykopatiska drag.

På vilket vis?

– Han är sjukt manipulativ och klappar med ena handen, och ska verka go, för att sedan vara riktigt elak mot vissa individer. Mot mig kunde han vara jävlig men jag hade det verkligen inte värst. Men jag klarar inte av att se sådant när ingen vågar göra något åt det. Jag försökte ta diskussioner med honom i början men det spelade ingen roll.

Vad var det värsta han gjorde?

– Det var hans beteende. Jag hade aldrig klarat av att ha honom runt mig i vilket sammanhang det än hade varit. Sådan människor vill jag inte vara omringad av.

– Sen kan tränare vara tuffa och skälla på en och allt det där. Men det handlar inte om det. Det här är på en helt annan nivå.

Mörkades i lokaltidningen

Trots situationen och relationen med Bezeau, som tränat Brest i fem år, gjorde Sand en mycket stark säsong.

– Jag är sjukt glad att jag gjorde min absolut bästa säsong och avslutade som lagets bästa målskytt och hade en sjukt hög procent.

Ändå var det Brest, toppklubb i Europa, som bröt med Sand. Vid ett möte med tränaren och klubbdirektören sa tränaren att Sand var för dålig avslutare. Då pekade hon på statistiken som visade att hon var lagets bästa målskytt med en mycket hög avslutsprocent. Då blev Bezeau tyst.

– Jag hade förberett mig på det eftersom situationen var som den var mellan honom och mig.

Sand har sågat Bezeau i ungefär samma ordalag i en intervju med lokaltidningen i Brest men kritiken kom aldrig med i artikeln utan mörkades.

– Det visar vilken makt han har, säger Sand.

Gulldén lägger locket på

Landslagskompisen Isabelle Gulldén valde att lämna Bukarest och skriva på för Brest inför säsongen.

Varnade du inte Bella?

– Det får du fråga henne om.

Men sa du inget om vad du tyckte om Bezeau?

– Jo, hon har fått höra det jag sa tidigare. Det har nog alla fått höra. Jag skäms inte för att prata om hans beteende. Gör man som han så ska ett sådant beteende få konsekvenser, tycker jag. Du kan ”suga” som tränare men det där beteendet är inte acceptabelt och då ska det få konsekvenser. Han är sjukt naiv om han inte tror att man kommer att prata om honom när han beter sig så.

– Jag vill inte att någon annan ska få uppleva det igen. Jag hoppas att han har ändrat på sig.

Har han det, tror du?

– Nej, det tror jag inte.

När Sportbladet frågar Gulldén varför hon valde Brest trots landslagskompisens varningar och vad hon tycker om Bezeau som tränare vill storstjärnan inte ge några kommentarer.

Idéhn, som är kvar i Brest, vill heller inte prata om sin tränare.

ARTIKELN HANDLAR OM