Guld och silver till Sverige i EM

Jerker Lysell tog silver och Jonas Leandersson guld.
Jerker Lysell tog silver och Jonas Leandersson guld.

Från sjuksängen till en plats högst upp på EM-pallen.

Jonas Leandersson gick inte att stoppa på sprinten i orienterings-EM.

– Helt galet. Jag var bara glad att kunna springa, sade han efter sitt andra raka EM-guld i sprint.

Den svenska succén i Portugal syntes även på silverplats genom Jerker Lysell, som var slagen med nio sekunder av sin landsman.

– Det här var mitt bästa lopp i ett mästerskap. Jag var några sekunder ifrån att göra mitt livs lopp och är jättenöjd – Jonas var bara för bra, sade Lysell, som tog brons vid EM för två år sedan.

Fel segrare

Direkt i kaoset efter målgången utropades först schweizaren Daniel Hubmann som segrare, men han flyttades sedan ner till fjärde plats med sin bror Martin på placeringen före sig, en sekund bakom Jerker Lysell.

Men den här dagen var Jonas Leanderssons, trots att han legat sjuk tidigare i veckan.

– Kvalloppet var bra för kroppen, den svarade bättre i dag. Det kändes inte jättelätt att springa men det gjorde det nog inte för någon, sade guldvinnaren, som förutom sina två EM-guld också tog VM-brons på distansen förra året i Finland.

TT: Är du världens bästa sprintorienterare just nu?

– Nja. Jag har inte vunnit VM än – får väl bocka av det i sommar i Venedig, sade han med ett segerleende. Men jag tycker om att springa de stora finalerna och har haft en del medgång. Nu är det bara att jobba på och hoppas att det klaffar på VM i Italien också, sade Jonas Leandersson, som tog kommandot direkt från start.

Kraftig kupering

Sprinten avgjordes på gatorna i den kraftigt kuperade staden Palmela, några mil sydost om Lissabon. Att hålla rätt på alla gränder och gatukorsningar är en svår utmaning i sprintfart. Nu tillkom även en kupering som ställde orienterarna inför svåra vägvalsproblem.

– Mitt lopp var så bra som det kunde vara. Jag har tagit mig den tid som behövdes för att se vägvalen och sedan har jag valt den väg jag trott på. Lite stum blev jag uppför men disponerade krafterna bra. Hade inte kunnat göra det bättre.

På damsidan blev Sverige däremot utan medaljer.

Tove Alexandersson och Helena Jansson, Sveriges största stjärnor, stod över för att ladda inför måndagens medeldistans. Då blev Lina Strand bäst av svenskorna med en tiondeplats, slagen med 56 sekunder av segrarinnan.

Karolin Ohlsson blev tolva, ytterligare tre sekunder efter, och Lilian Forsgren blev 16:e.

Guldet gick till Judith Wyder, Schweiz, två sekunder före Ukrainas Nadja Volynska. Trea blev schweiziskan Julia Gross.

THOMAS ERIKSSON/TT

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN