Mästarens rekordjakt fortsätter

Publicerad 2013-11-23

Sebastian Vettel tog pole position i säsongsfinalen - nu jagar han sin 13:e seger.

Vettel tog sin 45:e pole position när han var snabbast i kvalet till Brasiliens GP.

Fyra VM-titlar är inte nog.

Sebastian Vettel vill ha mer.

Nästa mål är att vinna säsongens 13:e lopp.

Precis som vanligt ställde vädret till problem under F1-helgen i Brasilien. I kvalet sköts den sista omgången upp i ungefär 45 minuter eftersom nederbörden ökade och det låg för mycket vatten på banan.

 – Det var en väldigt lång väntan för oss. Regnet ökade redan i slutet av Q2 och sedan låg det allt för mycket vatten på banan. Risken för vatten planing var för stor, säger Red Bulls Sebastian Vettel.

Nionde pole

När kvalet kom igång inledde bland annat mästaren Vettel sin jakt på bra tider med regndäck. De bytte han sedan mot intermediates och inte heller på Interlagos var det någon annan förare som var i närheten av honom. De senaste fyra årens mästare körde ett varv på 1.26,479 vilket gav honom hans nionde pole position i år.

– Det var en otrolig överraskning för mig, jag är väldigt glad, säger Vettel på presskonferensen efter kvalet.

– När jag gick ut i Q3 var jag lite förvånad över att så mycket vatten försvann från banan så snabbt. Jag bytte till intermediates och fick en bra tid redan på det första försöket. Även det andra försöket var bra, men jag lyckades inte slå min första tid. Det känns verkligen härligt att få till det i så svåra förhållanden och att vi fick bilen dit där vi ville ha den trots att det varit mycket regn under träningarna och att vi därför har haft mindre tid på oss än vanligt.

Vettel har  nu ett mycket bra utgångsläge för att ta sin nionde seger i rad, sin 13:e i år. Vinner han morgondagens lopp tangerar han Michael Schumachers rekord från 2004 med 13 vinster under en säsong.

Alonso snabb

Nico Rosberg, Mercedes, var snabb under fredagens träningar, men under kvalet var han sex tiondelar efter Vettel och han startar som tvåa i Brasiliens GP. Fernando Alonso, Ferrari, gjorde ett bra kval och startar som trea.

– Vi har hela tiden vetat att vi är bra i regn. Då förbättrar vi oss och vi har väntat på att det ska regna en helg, så kommer det under säsongens sista lopp, säger spanjoren.

– Jag har lite blandande känslor, äntligen har vi en bra startposition och inte mellan plats sju och tio, men samtidigt så gjorde jag ett misstag i kurva fyra och tappade mellan sju och tio tiondelar och jag tror att jag hade kunnat hota Nico. Till Sebastian hade det inte räckt, men jag hade kunnat vara tvåa och det grämer mig lite.

Red Bulls Mark Webber var fyra i kvalet och därmed startar han sitt sista F1-lopp i andra startled.

Följ ämnen i artikeln