Motorsport

Lockas av folkfesten

Av: 

Anna Lindbäck

SPORTBLADET

200 000 besöker rallyt – varje år

TORSBY. Brasorna är tända, ko­skällorna skramlar och drycken – där procenthalten varierar – flödar.

Publikfesten under Rally ­Sweden är total.

– Jag har varit på Rally Sweden sedan 1981 och jag tröttnar aldrig, säger den norska publikveteranen Germund Syvertsen.

Trängs längs sträckan Sébastien Ogier trycker gasen i botten inför ögonen på den månghövdade publiken.

Trängs längs sträckan Sébastien Ogier trycker gasen i botten inför ögonen på den månghövdade publiken.

Sportbladet gav sig ut i skogen för att ta pulsen på en del av de ­tusentals åskådare som varje år vallfärdar till det publikmässigt största enskilda evenemanget i Sverige. Nämligen den klassiska VM-deltävlingen Rally Sweden som lockar drygt 200 000 besökare varje år.

På den nya sträckan SS2 Torsby, med en kurva som skapade en velodromkänsla, trängdes bland annat hundratals av svenskar, finländare, norrmän och polacker.

De har inte samma nationalitet och håller heller inte på samma ­förare. Men en sak har de gemensamt – de är alla på rallyt för folkfestens skull.

– Ja, det är folkfesten som lockar. Jag har varit på Rally Sweden sedan 1981 och jag tröttnar aldrig, säger Germund Syvertsen från Norge.

Oset från korvgrillningen blandas med brasrök och doften av ­rykande hett kaffe och diverse ­berusnings- drycker. Väntan mellan varje race, den spartanska matlagningen och intresset för ett rally i vinterskrudtappning är det som varje år lockar ett stort gäng från Tranås till de värmländska skogarna.

– En del av charmen är att man umgås samtidigt som man väntar på bilarna och lagar mat över ­öppen eld. I år håller vi självklart på Pontus Tidemand, säger Niklas­ Lindbom och Anders Svensson i kör. Anna Lindbäck

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Rally