De stänger munnen – och dricker flaskvatten

SPORTBLADET

De norska skidskyttarna har gjort två åtgärder för att inte bli smittade:

Köpt hundra 1,5-litersflaskor vatten.

Och infört förbud mot att gapa i duschen.

Foto: Berger och Björndalen ska undvika smittan.

Bakterier tar ingen hänsyn till världscupen.

Lagom till skidskytte-premiären är dricksvattnet i Östersund smittat med bakterien cryptosporidium. Fredrik Lindström och Ted Armgren är de senaste landslagsåkarna som smittats, men i Norge tar man till strikta metoder för att klara sig.

– Vi lever lite sommar-stugeliv. Du måste tänka dig för lite extra om du går på toa och stänga munnen när du duschar. Men det går bra, säger Ann-Kristin Flatland till VG.

I Östersunds mataffärer gapar hyllorna där vattnet brukar stå tomma. Inget finns kvar att köpa. Det stressade norrmännen till en början, men i måndags kväll löste sig problemet. Då kom man över ett jätteparti på hundra 1,5-litersflaskor vatten.

Ingen smittad – hittills

– Lite utfordringar har det varit, men vi fick tag på vatten i går (måndags) och håller de förhållningsregler som krävs. Det här blir likadana förutsättningar som vi upplever i städer neråt Europa annars, säger skidskyttelagets chef Per Arne Botnan till VG.

Än så länge har varsamheten varit lyckad. Ingen ur det norska landslaget har smittats. Nu sprudlar Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Björndalen och Tora Berger av självförtroende.

– Det har fungerat jättebra, men jag försöker att hålla mig undan från vattnet, säger OS-guldmedaljören Berger till VG.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skidskytte