Glimne: ”Situationen i Sverige är absurd”

SPORTBLADET

Läs Dan Glimnes krönika

Det är trist att denna min 250:e pokersida här i Sportbladet ska behöva handla om detta ämne, i stället för om något mera upplyftande; men just som de flesta trodde att matchen mellan oss pokerspelare på ena sidan och myndigheterna på den andra hade tagit en välbehövlig paus, kom nästa drag.

På kvällen den 21 maj slog Lotteriinspektionen, polisen och åklagarmyndigheten till mot omskrivna Klubb Krukan på Söder i Stockholm, just som en 600-kronors-turnering pågick. LI beskriver på sin hemsida tillslaget som ”en framgång för Lotteriinspektionen där vi har starkt fokus på att stoppa illegalt spel”, enligt generaldirektören Håkan Hallstedt.

Man ska dock ha klart för sig att ingen i praktiken har klagat på Krukan och dess verksamhet. Medlemmarna som spelat där är nöjda; mina diskreta kontakter inom polisen säger sig inte ha haft något att anmärka på ur ordningssynpunkt; och paradoxalt nog erkänner till och med många i personalen på Casino Cosmopol i Stockholm mellan skål och vägg att de är glada för Krukans existens, eftersom deltagare som slås ut ur turneringarna på det senare etablissemanget sedan påfallande ofta tar en taxi till statens lokaler för att lira cash-games i stället.

Oklart rättsläge

Så vad är då problemet? Det är främst att vi, trots hovrättsdomarna i Göteborg och Sundsvall, fortfarande har ett oklart rättsläge. I bägge instanserna kom man fram till att skicklighetsinslaget överväger i turneringspoker; men i fallet Sundsvall var åklagarens upplägg delvis annorlunda, varför hovrätten där även förklarade att spelet ”till sin allmänna karaktär [...] är att anse som ett lotteri”.

Främsta uppgiften för oss nu är att skapa en opinion som är stark nog att påverka våra politiker. Det är dessa som vi måste bearbeta, och inte lagens upprätthållare. Är det så som filosofen Bertrand Russell påstått, att ett folk alltid har det styre det förtjänar? Låt oss dessutom hoppas på ett kommande utslag i Högsta domstolen, dit hovrättsdomen i Göteborg överklagats, som på ett befriande sätt en gång för alla ger godkänt åtminstone för turneringspoker.

Det är självfallet absurt att poker juridiskt kan förklaras vara på samma gång både ett skicklighetsspel och ett lotteri.

Och lika absurt är det att ord som ”mångfald” och ”valfrihet” plötsligt kastas i soptunnan, när våra makthavare vill diktera villkoren för spel. Jag ser det som en skymf att jag som vuxen och myndig medborgare, förälder, skattebetalare och innehavare av dubbla FN-medaljer med texten ”In The Service of Peace” och som jag betalt för i blod, smuts och svett med vapen i hand under en främmande ökensol, inte är betrodd att sitta med i en 600-kronorsturnering tillsammans med goda vänner.

Dan Glimne

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker