SVT kan tvingas sluta sända OS

SPORTBLADET

”Det ser inte bra ut”

Foto: SVT:s populära Vinterstudion med ankaret André Pops.

Sveriges Television kan förlora sändningsrättigheterna till OS 2014 och 2016.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har sålt rättigheterna till ett privat bolag som styckat upp tävlingarna och nu förväntas prisnivån skjuta i höjden.

– Det blir en helt ny procedur för oss, och det är inte positivt. Det finns en risk att kostnaderna drivs upp när det är en aktör som ska försöka få ut så mycket pengar som möjligt, säger Jan Olsson, förhandlingschef på SVT Sport, till Dagens Media.

Tidigare har SVT köpt sändningsrättigheterna för OS från de europeiska public service-bolagens paraplyorganisation EBU, som sedan 1956 samarbetat med IOK. Men 2008 avvisade den olympiska kommittén EBU:s bud och sålde istället alla rättigheter till det privata bolaget Sportfive.

”Har alltid gått i SVT”

Anledningen var att se till att fler kunde se tävlingarna och få in mer pengar till organisationen. Något som nu gör att SVT för första gången riskerar att förlora rättigheten att sända OS.

– OS har alltid gått i SVT. Det är en stor angelägenhet för hela det svenska folket, och en självklarhet för public service, säger Jan Olsson, förhandlingschef på SVT Sport, till Dagens Media.

– Det blir en helt ny procedur för oss, och det är inte positivt. Det finns en risk att kostnaderna drivs upp när det är en aktör som ska försöka få ut så mycket pengar som möjligt, säger Jan Olsson.

Styckas upp

Rättigheterna att sända tävlingarna splittras nu upp med enskilda budgivningar på olika delar av OS. Något som gör hela processen än mer komplex, säger Jan Olsson. En lösning är nu att SVT bara köper utvalda delar av spelen.

– Många fler aktörer kan gå in och ta olika delar. Det innebär att vi inte får rättigheterna till alla plattformar. Men det kommer vara många olika delbud uppdelat på många olika paket, säger han.

– Jag ser det inte som troligt att någon enskild aktör får hela OS.

TV4:s sportchef Hans Pekkari vill, för Dagens Media, inte uttala sig om kanalens intresse för tävlingarna.