Debatt: Kraven är för låga på paralympier

SPORTBLADET

Vi tycker att kraven är alldeles för låga. En höjning, tack.

Låter det konstigt? Vill man verkligen ha högre krav på sig?

Ja. Vi vill. Och vi behöver det.

Ett misslyckande för oss är minst lika stort som för vilken elitidrottare som helst. Men fram tills nu skrivs inga negativa rubriker när vi missar en medalj, en klar målchans eller ett kval. Ingenting.

Vi är elitidrottare och stolta över vad vi kan, och vi vet att det är svårare än vad folk tror. Med högre krav och mer kritiska ögon kommer vi utvecklas.

Vi vill höra att vi misslyckats. Vi vill ha ”FIASKO”-rubriker när vi kommer hem från ett mästerskap utan medaljer. Vi vill att kraven höjs. För vi vet vad vi är kapabla till att åstadkomma.

Med högre krav kommer naturligtvis större utmaningar. Och det har vi tagit på största allvar – och bett några andra idrottare att hjälpa oss på traven. Därför har Sveriges bäste bordtennisspelare genom tiderna, Jan-Ove Waldner mött Sveriges bästa parabordtennisspelare genom tiderna, Anna-Carin Ahlquist i en unik match över fem stenhårda set.

Krav på att möta Waldner

För finns det något som ställer så höga krav som att möta just Jan-Ove Waldner?

För hur ska vi annars kunna – på riktigt – visa att parasportare är minst lika seriösa, proffsiga och målinriktade som vilken annan elitidrottare som helst? Vi behöver helt enkelt lite hjälp att nå ut och visa oss. Av Jan-Ove Waldner, av Anna-Carin, av våra sponsorer, av media och av dig. För du kan vara med att påverka, på ditt sätt. Kanske har du en anhörig som vill prova på? Kanske finns det möjligheter i din lokala klubb att starta en satsning? För allt behövs – stort som smått. För vi har sett att både intresse och engagemang mött en nedåtgående spiral de senaste åren. Men nu ska vi tillsammans ändra på det.

Nu är det återigen ett Parlympiskt år, med allt vad det innebär.

Och vi ser fram emot höjda krav och kritiska röster när vi gjort oss förtjänta av det.  


Foto: Björn Larsson Rosvall/TT NYHETSBYRÅN
Emil Andersson och Linus Karlsson skriver en debattext

Emil Andersson

Bordtennisspelare, medaljör Paralympics i Rio 2016

Linus Karlsson

Bordtennisspelare, medaljör Paralympics i Rio 2016

ARTIKELN HANDLAR OM