Otroliga bedriften efter svåra skadan

Hon skulle aldrig mer kunna springa.

Men efter 864 dagar på sjukhus och 200 operationer genomförde Turia Pitt, 29, i går klassiska Ironman på Hawaii.

– Det här visar att jag verkligen kan göra vad jag vill, säger hon enligt BBC.

2011 var Turia Pitt en ambitiös löpare som utmanade sig själv med långa ultralopp. Det var under ett sådant i Western Australia som hennes liv förändrades.

Pitt blev inringad av en skogsbrand och innan räddningspersonal kunde rädda henne hade 65 procent av hennes kropp brännskadats allvarligt.

Läkare räddade hennes liv men Pitt blev kvar på sjukhus i 864 dagar där hon tvingades genomgå 200 operationer. På sjukhuset fick hon också beskedet att hennes idrottskarriär var över.

Men så fel läkarna hade.

”Kan inte styra kroppstemperatur”

I går tog sig Turia Pitt igenom klassiska Ironman på Hawaii. Hon tog sig igenom 3,8 kilometers simning, 180 kilometer cykling och ett maratonlopp på 14.37,30.

"Att genomföra en Ironman har visat att jag verkligen kan göra vad jag vill om jag bestämmer mig för det”, skriver hon på sin blogg enligt BBC.

För att klara loppet tvingades Turia Pitt tävla i en specialanpassad tävlingsdräkt.

– På grund av mina brännskador så kan jag inte styra min egen kroppstemperatur naturligt så jag behöver göra vissa anpassningar i min utrustning. Jag behöver saker som nedkylda ärmar och vita kläder så jag inte överhettas, berättade hon inför loppet.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN