Hamilton brände starten - och chansen på VM-titel?

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Mercedes säkrade VM-titeln för konstruktörer

Lewis Hamilton missade starten.

Igen.

Missar han nu också VM-titeln?

Foto: GETTY IMAGES

Mercedes VM-ledare Nico Rosberg startade Japans GP från pole positon, intill honom startade hans teamkollega Lewis Hamilton.

När lamporna släcktes gick var Hamilton inte beredd - återigen missade han starten och rasade ner i fältet.

Samtidigt kunde Rosberg köra till sig en ledning och kontrollera loppet.

– Jag har haft en helt fantastisk helg och det känns väldigt speciellt att få vinna på denna legendariska bana, säger Rosberg som tog sin första seger på Suzuka.

– Jag fick spara min motor lite på slutet, men det var sista raet innan jag byter motor och jag hade hela tiden ett bra avstånd bakåt. Jag kom hit för att vinna och det känns fantastiskt att jag lyckades med det.

Säkrat titeln

Tysken tog sin fjärde seger efter sommarlovet fick Hamilton kämpa sig tillbaka från plats åtta. Den regerande världsmästaren gick till slut i mål som trea bakom Nico Rosberg och Red Bulls Max Verstappen, men tappade många viktiga poäng i kampen om VM-titeln. Rosberg har nu 33 poängs ledning när fyra deltävlignar återstår av säsongen.

– Jag vet inte riktigt vad som hände i starten. Jag måste prata med mina ingenjörer, men jag fick värsta tänkbara start, säger Lewis Hamilton.

– Det var lite fuktigt på min sida och hjulen spann, men det var inte bara det. Jag tappade jämfört med alla och hade problem med fästet. Det är självklart frustrerande, men det är så det är. Det är sådant som händer.

I och med att Mercedes båda bilar tog sig upp på prispallen vann teamet också VM-titeln för konstruktörer. Det var teamets tredje raka VM-titel.

– Det är en titel teamet verkligen förtjärnar, säger Nico Rosberg.

– Killarna och tjejerna i teamet ska verkligen fira detta. Jag ska däremot hålla mig lugn, säsongen är inte över och jag behöver energin i loppen som kommer framöver.

Ingen poäng för Ericsson

För Sauber och Magnus Ericsson var det återigen ett lopp utanför poängen. Teamet har nu inte tagit någon poäng på 20 lopp, sedan hösten 2015 och den här gången slutade svensken på plats 15.

– Det var ändå ett bra race, det var en bra start och ett bra första varv, säger Marcus Ericsson till Viasat Motor.

– Kanske väntade vi lite för länge med det första stoppet och lät både Kevin Magnussen och Esteban Ocon göra en undercut och gå in i depå tidigare. Kanske skulle vi ha hängt på Jolyon Palmer i Renault och då hade vi kunnat komma några platser högre upp i resultatlistan. Vi hade nog inte nått högre än plats 13 i alla fall, men med tanke på den helgen vi har haft var det ett godkänt lopp.

Nästa deltävling avgörs i USA om två veckor.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live på viaplay.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM